- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revoluţionarii discută cu Meleşcanu despre amnistia cadrelor militare
O delegaţie a societăţii civile, care apără drepturile revoluţionarilor, discută, luni, cu ministrul Apării, Teodor Meleşcanu despre amnistia cerută de cadrele militare aflate în retragere şi în rezervă, în cazul revoluţiei din decembrie 1989.
Revoluţionarii discută cu Meleşcanu despre amnistia cadrelor militare (Imagine arhivă: Mediafax Foto)
Recent, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă a propus din nou Ministerului Apărării (MAp) un proiect de lege privind amnistierea faptelor militarilor din timpul revoluţiei, care a ajuns la procurorii militari, Asociaţia 21 Decembrie 1989 cerând intervenţia Consiliului Superior al Magistraturii.
Proiectul de lege are două articole, în care se propune "amnistierea şi absolvirea de răspundere a tuturor faptelor săvârşite pe timpul Revoluţiei din decembrie 1989, fapte bazate pe prevederi constituţionale, jurământul şi regulamentele militare în vigoare la acea vreme, indiferent de pedepsele prevăzute de lege sau aplicate de instanţele judecătoreşti".
ULTIMELE ȘTIRI
-
OZN deasupra României: O imagine din 2022 publicată de un fost oficial al Pentagonului face înconjurul internetului. Cât de credibilă este fotografia
-
Germania va închide consulatele iraniene ca răspuns la executarea unui cetăţean german
-
Avocata din Bucureşti acuzată că a tocmit un asasin să ucidă trei persoane, reţinută
-
Scandal în Georgia. Un exit-poll arată că partidele de opoziţie au obţinut majoritatea voturilor
Asociaţia 21 Decembrie se declară împotriva a acestui proiexct de lege şi chiar a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să intervină în stoparea proiectului, apreciind că "iniţiativa pare de o gravitate extremă câtă vreme se dezvoltă în underground-ul militar", care implică în acţiuni politice Armata şi Parchetul Militar.
În opinia asociaţiei, distribuirea în sistemul judiciar a proiectului, "obligându-i pe procurori să se pronunţe cu privire la conţinutul şi oportunitatea unei legi de salvare a criminalilor din dosarele revoluţiei", dăunează grav asupra prestigiului procurorului şi asupra independenţei sale. "Exprimarea unui punct de vedere nu poate fi decât politic, dând procurorului o implicare nemaintâlnită până acum decât în sistemele totalitare, ceea ce constituie o violare a legilor în vigoare şi a Constituţiei. De asemenea, implică Armata în dispute politice, ceea ce este la fel de neconstituţional", se arată în memoriul Asociaţiei 21 decembrie către CSM.
Astfel, CSM este chemat să apere reputaţia procurorilor, care trebuie să rămână independenţi în activitatea lor, "fără stimuli şi fără influenţarea cercetărilor din dosarele pe care le instrumentează, cu atât mai mult cu cât există bănuiala legitimă că tergiversarea acestor dosare timp de 18 ani a fost făcută la presiunea factorului politic".
Un proiect similar a fost propus în anul 2006 Ministerului Apărării, în timpul mandatului lui Sorin Frunzăverde. Şi atunci, Asociaţia 21 Decembrie a protestat vehement.
Luni, în jurul orei 13.00, o delegaţie a societăţii civile se va întâlni cu Teodor Melescanu, la sediul Ministerului Apărării, unde vor fi abordate chestiuni referitoare la implicarea armatei în evenimentele din decembrie 1989 şi amnistia propusă de cadrele militare în retragere şi rezervă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
LIVE TEXT Inundaţiile din Spania: Bilanţul morţilor în urma inundaţiilor din Spania a urcat la 158 / Se reiau căutările a zeci de persoane dispărute / Doliu naţional în Spania pentru 3 zile, după fenomenul Dana / Avertizare meteo într-o regiune plină cu români / Alertă MAE / Premierul Sanchez: staţi acasă!
-
ieri, 22:53
„Nimeni nu a venit să ne salveze". În oraşul spaniol Algemesi, distrus, oamenii sunt furioşi