Revoluţionarul şi securistul. Ce au făcut în 1989 şi ce fac acum

În urmă cu 21 de ani, febra anticomunistă cuprindea România, iar fuga lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu era inevitabilă. Dincolo de lucrurile cunoscute şi arhicunoscute legate de episoadele sângeroase ale Revoluţiei din decembrie 1989, readuse în prim-plan de mass-media în fiecare an, rămân destinele unor oameni care, fără voia lor, s-au trezit în mijlocul unor evenimente fără să ştie ce trebuie să facă şi încotro trebuie să o apuce.

191 afișări
Imaginea articolului Revoluţionarul şi securistul. Ce au făcut în 1989 şi ce fac acum

Revoluţionarul şi securistul. Ce au făcut în 1989 şi ce fac acum (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Reporterii "Evenimentului zilei" au stat de vorbă cu doi dintre participanţii la mişcările din Cluj-Napoca, din decembrie 1989. Unul dintre ei a luptat pe baricade şi s-a ales cu un glonţ în picior, în timp ce celălalt a participat la Revoluţie ca ofiţer de securitate.

Aurel Coltor are 73 de ani şi în decembrie 1989 a mers să facă revoluţie, să-l dea jos pe Nicolae Ceauşescu. În cei 21 de ani care au trecut, Coltor s-a aflat în prima linie a luptei de demascare a celor care au tras în demonstranţi sau au dat ordine în acest sens.

"Am fost de 96 de ori la procesul Revoluţiei de la Cluj şi, în final, am obţinut condamnarea a cinci persoane la pedepse mari de închisoare, peste nouă ani. Acum mai sunt închişi maiorul Ilie Dicu, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare, şi colonelul Valeriu Burtea", ne-a declarat Aurel Coltor.

De partea cealaltă a baricadei s-a aflat fostul locotenent-major de securitate Liviu Banias. Ofiţer de informaţii în cadrul Securităţii Timiş, la Direcţia informaţii interne sau temuta Direcţie 1, Banias a cules informaţii pe tot parcursul perioadei 16-22 decembrie 1989, atât despre revoluţionari, cât şi despre măcelurile făcute de militari în diferite zone din Timişoara.

Citeşte mai multe despre ce fac acum revoluţionarii şi comuniştii din 1989 pe www.evz.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici