REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Patru cereri de anulare a alegerilor, inclusiv în sectorul 5, au fost depuse la BEC

Cereri de anulare a alegerilor în trei localităţi şi în sectorul 5 al Capitalei au fost depuse la Biroul Electoral Central, de PSD, UNPR şi PC, a anunţat, luni dimineaţă, purtătorul de cuvânt al BEC Marian Muhuleţ.

3937 afișări
Imaginea articolului REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Patru cereri de anulare a alegerilor, inclusiv în sectorul 5, au fost depuse la BEC

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Patru cereri de anulare a alegerilor, inclusiv în sectorul 5, au fost depuse la BEC (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

Conform lui Muhuleţ, PSD Constanţa a depus o cerere de anulare a alegerilor din localitatea Valul lui Traian, o cerere similară fiind depusă de PSD Sascut în legătură cu scrutinul din localitate.

UNPR a solicitat anularea alegerilor locale desfăşurat în sectorul 5 al Capitalei, iar PC a cerut acelaşi lucru în cazul localităţii ilfovene Ştefăneştii de Jos.

Marian Muhuleţ a precizat că cererile de anulare pot fi depuse în termen de 48 de ore de la încheierea alegerilor şi că acestea trebuie însoţite de dovezi.

Potrivit legii, BEC soluţionează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă.

În astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidaţi sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.

Existenţa fraudei electorale se stabileşte de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.

În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele sau candidaţii independenţi care au participat la alegeri şi numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancţiunea decăderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluţionată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici