REZULTATE BACALAUREAT 2013: Promovabilitatea la Liceul "Bolintineanu" din Capitală este de aproximativ 58%

Promovabilitatea la bacalaureatul susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, unde sunt suspiciuni de fraudare a examenului, este de aproximativ 58%, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, un oficial al unităţii de învăţământ, precizând că nu sunt variaţii majore faţă de anii anteriori.

731 afișări
Imaginea articolului REZULTATE BACALAUREAT 2013: Promovabilitatea la Liceul "Bolintineanu" din Capitală este de aproximativ 58%

REZULTATE BACALAUREAT 2013: Promovabilitatea la Liceul "Bolintineanu" din Capitală este de aproximativ 58% (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procentul de promovabilitate a examenului de BACALAUREAT 2013 înregistat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu este peste media pe ţară, de 55,4 la sută, înaintea contestaţiilor.

Sursa citată a precizat că rata de promovabilitate a bacalaureatului înregistrată la Liceul "Bolintineanu" nu variază cu mult faţă de situaţiile întregistrate în anii anteriori la această unitate de învăţământ.

Potrivit sursei citate, elevii care nu au obţinut medii de promovare a bacalaureatului în această sesiune pot contesta rezultatele obţinute sau se pot prezenta în sesiuniile viitoare.

Porţile Liceului "Dimitrie Bolintineanu" s-au deschis la ora 12.00, când elevii au putut intra pentru a vedea rezultatele examenului de bacalaureat.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, una dintre supraveghetorele care a asistat la examinarea din 1 iulie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", profesoara Corina Vasilica Preda, le-a spus anchetatorilor că şi în 2011 a sesizat fraude la examenul de bacalaureat.

"Aceasta a mai precizat că a asistat şi în anul 2011, în acelaşi liceu, împrejurare în care i s-a cerut «să ajute mai mulţi elevi», în sensul că se distribuiau ciorne care conţineau rezolvarea parţială a subiectelor, aspect solicitat de către secretara liceului", au arătat procurorii în referatul în care au cerut arestarea lui Vărzaru.

Magistraţii au precizat că, potrivit indiciilor deţinute, "mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat, operaţionalizat şi în sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat - 98,74 la sută), 2010 (promovabilitatea examenului de bacalaureat - 92,82 la sută), 2011 - (sesiune în care s-au instalat camere de supraveghere în sălile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98 la sută raportată la media municipiului Bucureşti de 43,8 la sută) şi 2012 (promovabilitatea examenului de bacalaureat peste 70 la sută)", este reprezentat de furnizarea răspunsurilor la subiectele de examen elevilor.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

"Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate", a declarat Staicu la Realitatea TV, vineri seară.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni, începând cu ora 10.00, au fost reluate audierile.

Premierul Victor Ponta a spus că aşteaptă explicaţii din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, referitor la audierile poliţiei în cazul bacalaureatului, iar Guvernul ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă au existat nereguli legate de proceduri la nivelul magistraţilor.

"După părerea mea, modul în care s-au dus - nu ştiu toate detaliile - cu poliţişti pe baza ordinului procurorului...trebuia să fie citaţi acei tineri. Eu pot doar să constat, pe baza a ceea ce mi-au spus ministrul de Interne şi ministrul Justiţiei, că a fost foarte clar o acţiune prost gândită şi prost coordonată procurori-poliţişti, în stilul abuziv Macovei-Morar de până în 2012. O să sesizăm CSM dacă a fost vreo problemă la magistraţi, vreau şi aştept de la ministrul de Interne să îmi spună de ce nu a ştiut de la început, de ce a ştiut greşit, pentru că prima dată mi-a spus mie că nu erau mandate, după aia ba erau, ba nu era foarte clar", a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri "nu o să rămână lucrurile aşa".

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici