Romani Criss şi MCA-România condamnă "declaraţiile rasiste" ale lui Rareş Buglea

Romani Criss şi MCA-România condamnă "declaraţiile rasiste" prin care preşedintele demisionar al TNL Alba, Rareş Buglea, a propus, într-o postare pe Facebook, sterilizarea femeilor rome, ONG-urile arătând că "sterilizarea pe criterii etnice sau sociale este inacceptabilă".

281 afișări
Imaginea articolului Romani Criss şi MCA-România condamnă "declaraţiile rasiste" ale lui Rareş Buglea

Romani Criss şi MCA-România condamnă "declaraţiile rasiste" ale lui Rareş Buglea (Imagine: Mediafax Foto)

"Această postare este de natură să antreneze reacţii de omagiu la adresa criminalului de război, mareşalul Ion Antonescu, şi a planurilor sale de exterminare. Semnatarii, ne exprimăm îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor în care politicieni tineri «îmbracă» această cămaşă a rasismului şi a intoleranţei", arată reprezentanţii Romani Criss şi ai Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) în România, într-un comunicat.

Cele două organizaţi mai atrag atenţia că sterilizarea femeilor care aparţin unui anumit grup etnic "reprezintă o ameninţare la adresa acelui grup etnic şi la adresa întregii societăţi". "În mod similar, arătăm că nicio societate democratică nu acceptă inginerii genetice de tipul celor propuse de Rareş Buglea, anume de a steriliza femeile dintr-o anumită categorie socială, respectiv cele sărace", se mai spune în comunicat, menţionându-se şi că, recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Slovacia pentru sterilizarea femeilor rome.

"Atâta timp cât negaţioniştii şi rasiştii notorii sunt toleraţi de către autorităţi, ideile lor nocive vor fi întotdeauna o alternativă pentru politicienii care nu sunt capabili să ofere soluţii reale la problemele societăţii", mai arată cele două organizaţii.

Romani Criss şi MCA-România solicită conducerii Partidului Naţional Liberă excluderea din partid a lui Rareş Buglea, care deţinea funcţia de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Alba, din care a demisionat luni, şi delimitarea fără echivoc faţă de declaraţiile acestuia privind sterilizarea femeilor rome, postate pe contul său de Facebook.

De asemenea, semnatarii comunicatului solicită primarului şi Consiliului local din Alba Iulia "să se delimiteze fără echivoc de aceste declaraţii şi să îşi precizeze punctul de vedere cu privire la sterilizarea femeilor pe raza localităţii Alba Iulia şi la implicarea viitoare a autorităţilor locale în aceste demersuri de sterilizare".

Rareş Buglea, având calităţile de preşedinte TNL Alba şi de consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbeşte despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeii rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei bine dragii mei acolo sa introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţine Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţine numeroase greşeli gramaticale.

Consilierul local a mai spus că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

Buglea mai susţine că "iubeşte omul indiferent de culoare, religie, origine", însă afirmă că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroşi copii este "dovadă de inconştienţă".

"De ce o mai lăsam să îl nască şi pe al 2-lea şi pe al 5-lea......să plătească statul ajutoare sociale şi să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea....lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de ţigani şi mă refer aici la ţiganii cei mai needucaţi şi ne integraţi...de la cinci copii în sus...este o dovadă de inconştienţă şi iresponsabilitate faţă de viitorul acestei ţări! şi cred ca le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noştri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1", scrie Buglea.

Luni, când această postare a fost redată în presă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat s-a autosesizat şi că va analiza această situaţie sub aspectul prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, referitoare la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnităţii umane.

Totodată, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că Rareş Buglea şi-a scris demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret ca urmare a afirmaţiilor făcute pe reţeaua de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

"(Rareş Buglea - n.r.) mi-a spus că a scris deja demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba, o am pe masă când ajung la sediu, o trimite şi prin fax, pe mail, la secretariatul general şi la Tineretul Naţional Liberal (...) Mi-a spus că, de fapt, el a făcut o greşeală, discuta cu prietenii despre problemele mamelor care îşi abandonau copiii, că ce soluţie ar fi ca să nu-şi mai abandoneze copiii, şi a luat-o razna şi s-a gândit el că ia să le pedepsească pe mamele alea care îşi abandonează copiii şi să le facă ceva. Acum şi-a dat seama de greşeală şi şi-a asumat-o politic", a spus Atanasiu.

Preşedintele TNL, Florin Alexe, a declarat că organizaţia pe care o conduce se delimitează de afirmaţiile liderului TNL Alba, care este şi consilier local, fapt pentru care i s-a cerut demisia de onoare.

"I-am cerut demisia de onoare (de la şefia TNL Alba - n.r.), din câte am înţeles acest lucru se va întâmpla în cursul zilei de astăzi (...) A fost partener, a lucrat pentru diferite organizaţii care sprijină romii, am văzut că lucrează cu domnul Gruia Bumbu, o personalitate...Nu ştiu ce l-a apucat, o fi fost o seară mai grea pentru dânsul", a declarat Florin Alexe.

Rareş Buglea este, de anul trecut, consilier local în Alba Iulia. În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba şi a lucrat pe mai multe proiecte europene în cadrul Asociaţiei Pakiv România, organizaţie care se implică în rezolvarea problemelor persoanelor de etnie romă.

Pe 10 ianuarie, un alt caz de posibilă discriminare la adresa romilor a intrat în atenţia CNCD, când gruparea Naţionaliştii Autonomi din Timişoara a postat pe un blog al său un mesaj în care anunţa că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Romani Criss şi MCA-România au depus atunci plângere penală la Parchetul Curţii de Apel Timişoara în legătură cu postarea, denunţând trei aspecte: instigare la ură pe temei etnic, tentativă de genocid şi negarea în public a Holocaustului. Plângerea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, care s-a şi autosesizat între timp cu privire la caz, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache. Deocamdată, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în ceea ce priveşte acuzaţia de tentativă de genocid, a mai spus Mandache.

În 14 ianuarie, în urma unor percheziţii la domiciliu, un bărbat de 36 de ani, suspectat că face parte din gruparea Naţionaliştii Autonomi Timişoara, a fost audiat de procurori şi lăsat apoi să plece, el nespunând nimic magistraţilor. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Ionela Bălan, a declarat atunci că cercetările vor continua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici