Români la cules de căpşuni, cazaţi la cort

Mai mulţi angajatori danezi caută aproximativ 500 de români care doresc să lucreze în agricultură în Danemarca, muncitorii urmând să fie cazaţi în corturi pe care trebuie să le aducă de acasă, conform unui anunţ publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

551 afișări
Imaginea articolului Români la cules de căpşuni, cazaţi la cort

Sute de români, chemaţi cu cortul la cules de căpşuni

"Danemarca are nevoie de lucrători în agricultură, pentru a recolta căpşuni, mazăre, zmeură, ceapă, dovleci şi altele. (...) De asemenea, se caută câţiva şoferi de tractor, camioane şi autobuze care să lucreze la fermele respective pe timpul sezonului de vară 2009. Sunt oferite în jur de 500 de locuri de muncă", se precizează în anunţul citat.

ANOFM anunţă că cei care doresc să primească respectivele contracte trebuie să înregistreze on-line, până în 17 martie, CV-urile în limba engleză pe site-ul www.seasonalwork.dk, urmând ca, în 25 şi 27 martie, la Slatina şi Slobozia, să aibă loc două burse ale locurilor de muncă pentru posturile de sezonieri la care vor veni angajatorii danezi.

Aplicanţilor români li se cere să cunoască limba engleză la un nivel mediu, însă în anunţ se precizează că unele ferme acceptă ca doar o persoană dintr-un grup de două-trei să ştie "să vorbească bine engleza".

"Dacă aplicantul poate vorbi în germană e bine de ştiut că doar câţiva angajatori danezi cunosc limba germană, deci şansele de ocupare sunt ceva mai mici", se mai precizează în anunţ.

Ei trebuie să aibă "motivaţie pentru muncă fizică grea, pe durate lungi de timp", iar experienţa în muncă "manuală" constituie un avantaj la selecţie. În plus, fiecare dintre aplicanţi trebuie să aibă o adresă de e-mail valabilă, pe care să poată primi, eventual, contractul, în care este acceptat.

Perioadele de lucru prezentate în document sunt cuprinse între cinci săptămâni şi câteva luni, în funcţie de produsul care se recoltează. Astfel, căpşunile se culeg de la sfârşitul lunii mai-mijlocul lunii iunie şi până la sfârşitul lunii iulie, într-o perioadă cuprinsă între cinci şi zece săptămâni. Mazărea se recoltează pe o durată cuprinsă între opt şi zece săptămâni, de la sfârşitul lui mai până la sfârşitul lui august. Ceapa şi dovlecii se culeg de la sfârşitul lui mai până la sfârşitul lui octombrie, "cu o pauză de două săptămâni în august" iar căpşunile şi zmeura care cresc în sere se culeg în diferite perioade, din aprilie până în noiembrie. În aceste condiţii, aplicanţii trebuie să arate, în cerere, cât timp sunt dispuşi să stea să muncească în regatul scandinav pentru ca angajatorii să decidă la ce ferme să-i încadreze.

În cele mai multe dintre fermele de căpşuni şi mazăre, în care recoltarea începe în mai şi se termină în august, aplicanţilor li se cere să-şi aducă de acasă "un cort, ustensile de gătit şi haine groase". Totuşi, în anunţ se precizează că în ferme vor fi amenajate spaţii acoperite "pentru prepararea mâncării, toalete şi TV". În aceste condiţii de cazare, taxa percepută este cuprinsă între doi şi zece euro pe zi, bani din care sunt suportate costurile pentru electricitate, apă şi internet.

"Uneori, angajatorul poate oferi cazare în spaţiu acoperit (contracost). Această cazare se poate face fie în case ale angajatorului, fie în rulote cu două camere, toalete şi duş. De asemenea, la unele ferme corturile pot fi plasate în spaţiu acoperit", se precizează în anunţ.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici