România are cel mai mare procent de persoane religioase dintre fostele ţări socialiste

România deţine cel mai mare procent de persoane religioase dintre fostele ţări socialiste, conform rezultatelor unui studiu realizat de institutul de sondaje Fessel din Viena în 14 astfel de state, publicat, miercuri, în cotidianul Nepszabadsag.

157 afișări
Imaginea articolului România are cel mai mare procent de persoane religioase dintre fostele ţări socialiste

România are cel mai mare procent de persoane religioase dintre fostele ţări socialiste (Imagine: Mediafax Foto)

În topul ţărilor foste socialiste cu cele mai mari procente de persoane religioase România este urmată de Polonia şi Moldova, în timp ce pe ultimele locuri ale clasamentului - cel mai puţin religioase state foste socialiste - se situează, în ordine, Republica Cehă, Slovacia şi fosta Germanie Democrată, menţionează cotidianul Nepszabadsag.

Acelaşi studiu a scos la iveală faptul că maghiarii au devenit din ce în ce mai puţin atraşi de religie în ultimii zece ani. Rezultatele acestui sondaj au fost comparate cu cele obţinute în 1997, când 20% dintre maghiari se considerau persoane "foarte religioase". În prezent, doar 15% din populaţia Ungariei se declară "religioasă". De asemenea, procentul persoanelor care au declarat că merg la biserică cu regularitate a scăzut de la 26,5% la 19% pentru aceeaşi perioadă comparativă.

Sociologul Miklos Tomka, care a participat la realizarea sondajului, a declarat că, în Ungaria, procentul persoanelor care se consideră religioase şi care merg cu regularitate la ceremoniile religioase a scăzut în toate grupele de vârstă. De asemenea, au dispărut şi diferenţele dintre mediul urban şi cel rural. Conform opiniei lui Tomka, mediul rural a ajuns din urmă mediul urban în ceea ce priveşte atitudinea faţă de laicitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici