România are un sistem informatic prin care poate gestiona criza Covid, dar nu-l foloseşte

  • Doi antreprenori au creat 9 SOS, primul sistem privat integrat de telemedicină destinat celor afectaţi de Covid-19
  • Din 41 de DSP-uri, numai cel de la Braşov a implementat noul sistem
  • Creatorii sistemului l-au propus celor din Ministerul Sănătăţii, însă cei de aici încă îl analizează
  • Sistemul de telemedicină uşurează munca medicilor de familie şi pe a celor din DSP-uri
  • Şefa DSP Braşov: cu ajutorul acestui sistem ne putem orienta asupra poverii pe sistemul de sănătate
9043 afișări
Imaginea articolului România are un sistem informatic prin care poate gestiona criza Covid, dar nu-l foloseşte

România are un sistem informatic prin care poate gestiona criza Covid, dar nu-l foloseşte

Hai să-ţi spun o poveste interesantă, despre cum ne pricepem să dăm cu piciorul la informatizarea sistemului de sănătate, din nou. 

Pe la sfârşit de aprilie, doi antreprenori români, Gabriel Aftenie şi Marius Ţapu, sprijiniţi de comunitatea Romanian Business Leaders, au gândit poate cel mai tare sistem care poate uşura situaţia celor infectaţi,  munca medicilor de familie şi a celor din DSP-uri, puţini la număr şi epuizaţi deja. Gratis. 

Platforma, care are şi o aplicaţie de mobil, singura din România disponibilă pe IOS şi android, este de fapt un sistem privat integrat de telemedicină. Cei care l-au gândit au creat şi un număr de asistenţă la care poţi suna.

Cu ajutorul acestui sistem, medicii de familie pot afla, de exemplu, în funcţie de lista de pacienţi, dacă cineva a fost afectat de Covid sau nu, sau dacă trebuie să elibereze concediu medical sau nu.

Noua tehnologie ar fi aur şi pentru oamenii din DSP, pentru anchetele epidemiologice, pentru că ar avea toate datele într-un singur loc, frumos, informatizat.

Platforma ajută la diminuarea încărcării sistemului medical prin trierea şi asistenţa pacienţilor de la distanţă, şi scuteşte statul de multe cheltuieli cu tratamentul în spitale. În plus, prin evitarea supraaglomerării centrelor de triaj, scade riscul de contaminare al celor sănătoşi. Sună bine, nu? 

Din DSP-urile din 41 de judeţe, plus Capitala, unul singur foloseşte sistemul 9 SOS! Cel de la Braşov

Andrea Neculau, director executiv DSP Braşov, este singura care a avut curajul să accepte informatizarea. Şi n-a avut de pierdut. Într-un judeţ cu peste 2.000 de cazuri, munca ei şi a echipei este mult uşurată, şi este convinsă că sistemul este o soluţie completă pentru orice DSP care ar dori să-l preia.

Numai că, surse din Ministerul Sănătăţii mi-au confirmat că cei de acolo încă…„studiază” platforma. Asta în timp ce în zeci de DSP-uri munca se face cu pixul pe hârtie, angajaţii stând de cele mai multe ori peste program. 


În ce constă, însă, noua platformă?

„Este vorba despre un sistem integrat care presupune un back-end, o zonă centrală în care DSP-urile alocă numere de caz Covid, introduc date despre persoanele afectate de Covid, introduc teste de laborator, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative”, a explicat Gabriel Aftenie, vice preşedinte Open Knowledge, initiator de proiect.

DSP-ul, în situaţia unei anchete epidemiologice, are acces la aceste date, spune Andrea Neculau, director executiv DSP Braşov. 

„Prima direcţie a fost implementarea unui call center care ne asigură o interfaţă cu populaţia. Este util pentru informarea populaţiei, pentru toate întrebările pe care oamenii le au cu privire la starea de izolat, carantinat, la boală. Aplicaţia ne generează şi rapoarte cu privire la răspândirea pe zone, putem identifica focarele mai uşor, trendurile, putem vedea o distribuţie pe grupe de vârstă şi felul acesta ne putem orienta asupra riscurilor şi poverii asupra sistemului de sănătate”, a explicat aceasta. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici