#roMânia Copiii nimănui. Depresia de acasă şi efectele negative ale exodului. “Copilul, rămas fără părinţi în ţară, nu a mai vrut să vorbească”

O generaţie pleacă şi reuşeşte cu greu să se adapteze, acolo unde reuşeşte, în timp ce o alta - copiii rămaşi acasă - îşi găseşte cu greu calea în lipsa reperelor. Statisticile vorbesc chiar de o tentativă de suicid pe săptămână cauzată de abandon, în timp ce psihologii se lovesc de cazuri cutremurătoare, în care formele de protest merg până la refuzul de a mai vorbi. Şi asta pentru că cei mici nu au mai avut cui să spună “mama” şi “tata”, scrie cotiadianul Gândul în cadrul campaniei #roMânia.

905 afișări
Imaginea articolului #roMânia Copiii nimănui. Depresia de acasă şi efectele negative ale exodului. “Copilul, rămas fără părinţi în ţară, nu a mai vrut să vorbească”

În Timiş, datele oficiale, furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), arată că în primul trimestru din acest an, existau 2.094 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Dintre aceşti copii, 270 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar cei  mai mulţi au fost lăsaţi în grija rudelor. Niciunul nu este major.

Autorităţile spun însă că cifrele nu sunt reale şi pentru că care nu toţi părinţii care pleacă peste hotare anunţă autorităţile, aşa cum prevede legea.

“Cel mai probabil, realitatea este diferită de cifrele raportate, în sensul că este posibil ca numărul real al copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate să fie mai mare. Din discuţiile avute cu reprezentanţii primăriilor, reiese faptul că mulţi părinţi nu vin să informeze primăria cu privire la plecarea lor în străinătate, motivaţiile acestora fiind diferite. În judeţul Timiş, în baza strânsei colaborări existente între DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Organizaţia Salvaţi Copiii, sunt organizate, permanent, campanii cu rol de informare, atât a copiilor - cu privire la drepturile lor, cât şi a adulţilor - cu privire la responsabilităţile legale ce le revin în situaţia plecării la muncă în străinătate. Uneori, starea copiilor rămaşi singuri acasă, care se simt, practic, abandonaţi de părinţi, ajunge să fie împinsă la extrem. Sunt copii care ajung să se adultizeze prematur, care la vârste fragede îşi asumă îngrijirea fraţilor mai mici, devenind pentru aceştia şi mamă, şi tată. Grijile care apasă pe umerii lor, răpindu-le copilăria, sunt uriaşe”, a afirmat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiş,

Potrivit legii, părinţii au obligaţia de a-şi anunţa plecarea din ţară cu 40 de zile înainte şi de a desemna o persoană care să aibă autoritatea părintească asupra copilului. Însă în multe cazuri nu se întâmplă acest lucru.

În aceste condiţii, medicii de la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara s-au confruntat cu situaţii în care nu au putut să facă o operaţie sau un consult unui copil, pentru că acesta nu avea un reprezentant legal care să-şi dea acordul.

“Sunt mai multe categorii de copii care au dreptul la sănătate nerespectat şi care se prezintă în spital, în urgenţă sau chiar cu internare, CITEŞTE CONTINUAREA ÎN COTIDIANUL GÂNDUL

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici