România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii

România se află pe locul 45 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, coborând 14 locuri faţă de anul trecut şi înregistrând unul dintre cele mai mari declinuri din Europa Centrală şi de Est, potrivit Indexului Păcii Globale (GPI) pe anul 2010, publicat marţi.

14 afișări
Imaginea articolului România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii

România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii (Imagine: Radu Iordache/ Mediafax Foto)

Singurul studiu care cuantifică pacea globală, GPI este realizat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP). În 2010, studiul a fost extins, incluzând 149 de state independente. Compus din 23 de indicatori calitativi şi cantitativi, el include factori interni şi externi, de la cheltuielile militare până la relaţiile cu ţările vecine şi numărul cazurilor de crime violente.

Europa Occidentală continuă să fie cea mai paşnică regiune, majoritatea ţărilor clasându-se pe primele 20 de poziţii. În contrast, Europa Centrală şi de Est a fost afectată de o creştere a nivelului instabilităţii politice şi o înrăutăţire a relaţiilor cu ţările învecinate. Războiul din Afganistan a avut din nou un impact negativ asupra punctajelor obţinute de statele implicate în conflict. Ţările care au înregistrat cel mai pronunţat regres din această regiune au fost Rusia, Turcia, România şi Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 şi respectiv 20 la sută faţă de anul trecut. Pe de altă parte, Croaţia, Uzbekistan şi Bulgaria sunt ţările din regiune care au înregistrat cele mai importante progrese.

În contextul continuării recesiunii globale, pacea globală a fost afectată şi în 2010 de un fenomen al intensificării conflictelor şi instabilităţii care a început în 2008, mai multe ţări înregistrând o creştere semnificativă a numărului de omoruri sau demonstraţii violente, potrivit GPI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici