România nu a primit cerere oficială de găzduire de deşeuri nucleare

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că deocamdată nu s-a primit o solicitare oficială pentru ca România să găzduiască un depozit de deşeuri nucleare, afirmaţia demnitarului venind după publicarea unui articol în legătură cu acest subiect în The Times.

10 afișări
Imaginea articolului România nu a primit cerere oficială de găzduire de deşeuri nucleare

România nu a primit cerere oficială de găzduire de deşeuri nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Demnitarul român se declară îngrijorat, dar spune că aşteaptă informaţii oficiale în acest sens.

"Nu ştiu dacă în momentul actual este foarte urgentă această problemă. Evident, mai multe state sunt implicate sau doresc să construiască asemenea depozite. Probabil, dacă sunt depozite sigure - şi să vedem care ar fi interesul statului român în a depozita aceste deşeuri, eu, în ceea ce mă priveşte trebuie să fiu foarte atent. Deocamdată, nu avem nici o solicitare în acest sens sau sesizare sau informaţie. Noi, în ceea ce priveşte Ministerul Mediului vom fi foarte atenţi la problemele de mediu, evident. Ca ministru al Mediului şi eu sunt îngrijorat", a declarat ministrul la RFI.

El a adăugat că "întotdeauna problema e de a-i asigura şi pe cetăţeni, şi pe ecologişti şi pe toată lumea că aceste depozite sunt sigure sută la sută".

"Evident, ca ministru al Mediului sunt cel care o să verifice foarte strict respectarea acestor prevederi, dar nu trebuie să negăm faptul că în lume există asemenea depozite, undeva trebuie să depui aceste deşeuri şi fiţi convinşi că în Uniunea Europeană nimeni nu are interesul să depună deşeuri, care după aceea să producă probleme. Deocamdată sunt rezervat şi aştept informaţii oficiale în acest sens", a conchis Borbely.

The Times, în ediţia electronică de miercuri, relata că deşeurile nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi transportate în Europa de Est, unul dintre posibilele locuri fiind România, pentru a fi stocate în depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici