România se confruntă cu un risc ridicat de proteste sociale

România se confruntă cu un risc ridicat de proteste sociale, pe fondul crizei economice internaţionale, iar stabilitatea politică poate fi în pericol, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU).

42 afișări
Imaginea articolului România se confruntă cu un risc ridicat de proteste sociale

România se confruntă cu un risc ridicat de proteste sociale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia economică şi creşterea şomajului majorează spectrul turbulenţelor sociale din România, ţară a cărei ieşire din comunism a fost cea mai violentă din Europa de Est, cu excepţia fostei Iugoslavii, care a cunoscut episoade de revolte politice violente în anii '90, conflicte interetnice, demonstraţii violente şi proteste ale sindicatelor, care au presupus inclusiv blocarea şoselelor şi căilor ferate. Turbulenţele au fost notabile în perioade de declin economic, respectiv în 1990-1992 şi 1996-1999", se arată în raportul EIU.

Potrivit evaluării instituţiei, România se plasează pe locul 66 din 165 într-un top al statelor cu cel mai ridicat risc de a se confrunta cu proteste sociale. Indicele instabilităţii politice obţinut de România a fost de 6,4 puncte, cel mai bun scor, de 1,2 puncte, fiind atribuit Norvegiei (locul 165), iar cel mai slab, de 8,8 puncte, statului Zimbabwe (locul întâi).

Dintre statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007, riscuri mai ridicate de proteste sociale decât în România se întâlnesc Estonia şi Letonia, ambele situate pe locul 55.

Pe de altă parte însă, mai bine plasate decât România sunt Ungaria şi Lituania (locul 82), Bulgaria (86), Slovacia (98), Polonia (136), Cipru (142), Slovenia (150) şi Cehia (153).

Dintre statele analizate, 27 sunt considerate ca fiind extrem de riscante din punctul de vedere al riscurilor legate de proteste sociale, printre acestea regăsindu-se şi trei ţări est-europene: Republica Moldova, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina.

Alte 18 state din regiune se află în categoria celor cu riscuri ridicate. Pe lângă România, în acest grup se află statele baltice, cele balcanice şi ţările din Comunitatea Statelor Independente.

Analiştii notează că implementarea unor măsuri de stimulare fiscală nu este posibilă în majoritatea statelor est-europene, întrucât multe dintre acestea au nevoi uriaşe de finanţare, ca urmare a nivelurilor deficitului de cont curent, iar cele care au acorduri cu FMI trebuie să aibă programe de austeritate fiscală.

Până în prezent doar două Guverne au fost îndepărtate ca urmare a crizei, în Islanda şi Letonia, însă, pe măsură ce problemele economice se adâncesc, unele incidente se vor transforma, pe plan global, nu doar în Europa de Est, în probleme serioase pe termen lung, precum rebeliuni armate, conflicte civile şi, poate chiar războaie, avertizează analiştii EIU.

O altă problemă luată în discuţie se referă la comerţul internaţional care, în opinia EIU, va cunoaşte în acest an o contracţie de 3,5%, comparativ cu anul trecut, iar fluxul de capital către statele în curs de dezvoltare ar putea coborî la 165 de miliarde de dolari, faţă de peste 900 de miliarde de dolari în 2007.

Datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii, incluse în raportul EIU, arată că numărul de şomeri va creşte cu 30-50 de milioane de persoane în acest an, comparativ cu 2007.

Citeşte şi:

CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro

Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici