România şi China fac schimb de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii

Armata română intenţionează să extindă colaborarea cu armata Chinei printr-un schimb de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii şi cooperarea în domeniul forţelor navale, acestea adăugându-se la domeniile de colaborare actuale legate de exerciţiile de instruire.

112 afișări
Imaginea articolului România şi China fac schimb de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii

Locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei Populare Chineze de Eliberare, Ma Xiaotian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, secretarul de stat pentru politica de Apărare şi Planificare, Viorel Oancea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, au primit, luni, vizita oficială a delegaţiei militare chineze condusă de generalul Ma Xiaotian, locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei Populare Chineze de Eliberare.

Potrivit MApN, oficialii români şi cei chinezi au discutat despre aspecte ale cooperării militare bilaterale, ale participării României la operaţiile internaţionale, precum şi despre colaborarea în vederea identificării soluţiilor comune la provocările actualului mediu de securitate.

Oprea a subliniat, în contextul împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China, importanţa prieteniei dintre cele două ţări şi a subliniat deschiderea manifestată de România pentru cooperarea militară cu China.

"Suntem interesaţi de consolidarea relaţiilor militare bilaterale pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul învăţământului şi al exerciţiilor de instruire în comun, asemănătoare celui desfăşurat anul trecut cu vânătorii de munte la noi în ţară şi dorim, totodată, intensificarea dialogului politico-militar la nivelul celor două armate", a spus Oprea.

Ministrul s-a referit de asemenea în discursul său la înfiinţarea, în cadrul Departamentului de limbi străine al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, a laboratorului de învăţare a limbii chineze, primul de acest gen din sud-estul Europei, precum şi la perspectivele de transformare a acestuia într-un Centru Regional pentru învăţarea limbii chineze.

Amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, a menţionat, la rândul său, dezvoltarea cooperării militare româno-chineze. "În ultimii ani, am extins planurile de colaborare dintre armatele noastre. Desfăşurăm exerciţii de instruire în comun - anul trecut un astfel de exerciţiu a avut loc în România, anul acesta va fi în China -, derulăm programe privind schimbul de cursanţi şi avem activităţi comune în domeniul topografiei militare", a spus Gheorghe Marin.

El a adăugat că Armata română intenţionează să includă noi domenii în colaborarea cu armata chineză, cum ar fi schimbul de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii şi cooperarea în domeniul forţelor navale. Astfel, China este invitată să participe cu o navă la exerciţiul de tip Passex ce se va desfăşura anul acesta la Constanţa.

La rândul său, generalul Ma Xiaotian a declarat că Beijingul este la rândul său interesat de consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici