România trebuie să renunţe la un obicei tradiţional de creştere a porcilor pentru eradicarea trichinelozei

România trebuie să desfiinţeze creşterea porcilor în coteţ, aceasta fiind singura soluţie de eradicare a trichinelozei, spun specialiştii veterinari. În Marea Britanie, după interzicerea creşterii porcilor în gospodării individuale, nu s-a mai diagnosticat niciun caz de trichineloză.

3108 afișări
Imaginea articolului România trebuie să renunţe la un obicei tradiţional de creştere a porcilor pentru eradicarea trichinelozei

România trebuie să renunţe la un obicei tradiţional de creştere a porcilor pentru eradicarea unei boli transmisibile la om

Preşedintele comitetului de organizare a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză de la Cluj-Napoca, Călin Gherman, a declarat, marţi, la deschiderea manifestării, că pentru a nu risca să se îmbolnăvească de trichineloză, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată şi neverificată.

„Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe ţări din lume, România fiind în top 3 mondial în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalenţă la porc şi numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcţie de câte au consumat din carnea de porc neverificată.

Trichineloza a fost, este şi rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante atât în ţara noastră cât şi în alte ţări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată şi neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluţie este ca România să desfiinţeze creşterea tradiţională a porcilor în coteţ”, a spus Gherman, medic veterinar, profesor la disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare a Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, ţările care au reuşit să eradicheze trichineloza nu mai au porci în coteţ în gospodării individuale, în Marea Britanie, de exemplu, nemaifiind diagnosticată această boală din anul 1965.

„Porcul de coteţ intră în contact cu şobolanul, care este un vector al bolii şi contribuie la răspândirea acesteia, iar relaţia este directă între şobolan sau alte rozătoare şi porcul de coteţ”, a explicat Călin Gherman.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că infecţia umană cauzată de trichineloză evoluează într-un sfert din ţările din lume, fiind înregistrate peste 65.000 îmbolnăviri umane, între 1986-2009, din care peste 28.000 în România. În acelaşi interval au fost înregistrate şi circa 40 de decese, cauzate de această boală.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), prin Facultatea de Medicină Veterinară, şi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” organizează, la Cluj-Napoca, între 26-30 august, cea de-a 15 ediţie a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză la care participă 100 de specialişti, din România şi din alte 25 de state din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici