România va instala circa 20 interceptoare antirachetă

Discuţiile cu SUA privind scutul antirachetă vizează amplasarea pe teritoriul României a unui număr de circa 20 interceptoare, care să fie instalate într-o locaţie "adecvată", iar procesul de negociere a unui acord în acest sens va dura, probabil, un an şi jumătate, potrivit ministrului de Externe.

12 afișări
Imaginea articolului România va instala circa 20 interceptoare antirachetă

România va instala circa 20 interceptoare antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă au reprezentat un subiect al discuţiei pe care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Sofia cu ocazia vizitei premierului Emil Boc, a avut-o, vineri, cu omologul său bulgar.

El a declarat, la sfârşitul acestei discuţii, că l-a informat pe ministrul bulgar de Externe despre decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a accepta propunerea Statelor Unite privind negocierea unui acord de instalare, până în 2015, "a unui segment" din programul american antirachetă.

"I-am spus că procesul de negociere va dura, probabil, un an şi jumătate, că este vorba de circa 20 de interceptoare care vor fi instalate într-o locaţie adecvată şi că România îşi va informa toţi vecinii, în principal pe cei din UE şi NATO, cu privire la derularea procesului de negociere şi implementarea sistemului antirachetă", a spus Baconschi.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului.

În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama privind "abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa".

Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea părţii americane privind găzduirea unor interceptoare în cadrul scutului antirachetă al SUA este în deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind înscrisă însă până în prezent în registrul bilateral al cooperării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici