Românii au câştigat mai puţin în februarie

Câştigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei în luna februarie, în scădere cu 1,1% faţă de ianuarie, când în unele activităţi economice au fost acordate premii ocazionale, dar şi pe fondul unor nerealizări de producţie sau dificultăţi financiare, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

13 afișări
Imaginea articolului Românii au câştigat mai puţin în februarie

Românii au câştigat mai puţin în februarie (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

În termeni nominali, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 15 lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.226 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (775 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,7%.

Cele mai semnificative reduceri ale câştigului salarial mediu net în februarie faţă de ianuarie s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, unde scăderea a fost de 16%. Câştigul din activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, tranzacţiile imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat o scădere între 6% şi 10%.

La polul opus, cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 18,4%, au avut loc în domeniul fabricării produselor din tutun.

Creşterile câştigului salarial mediu net din februarie faţă de luna precedentă, în unele activităţi economice, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de producţii mai mari sau de disponibilizarea personalului cu câştiguri salariale mai mic.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net, urmare a acordării în luna ianuarie, în majoritatea unităţilor, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009). Astfel câştigurile din administraţie publică au fost mai mici cu 2,8%, în învăţământ cu 0,7%, iar la sănătate şi asistenţă socială cu 5,4%.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,9%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 99,4%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,8%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici