Românii care muncesc în Marea Britanie prin Concept Care College îşi vor pierde dreptul la muncă

Românii care s-au înscris la cursurile Concept Care College pentru a putea munci în Marea Britanie îşi vor pierde dreptul de muncă în acest stat deoarece compania a intrat în procedură de dizolvare, a anunţat, joi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

223 afișări
Imaginea articolului Românii care muncesc în Marea Britanie prin Concept Care College îşi vor pierde dreptul la muncă

Românii care muncesc în Marea Britanie prin Concept Care College îşi vor pierde dreptul la muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit MMFPS, începerea procedurii de dizolvare a Concept Care College va afecta şi membrii familiei celui care era înscris la studii, pentru că "pierderea statutului de student de către cetăţeanul român care şi-a exercitat dreptul principal de şedere produce efecte în lanţ şi asupra membrilor de familie aflaţi într-o relaţie de dependenţă".

Marea Britanie menţine încă măsurile de restricţionare a accesului pe piaţa muncii. În majoritatea situaţiilor, pentru a putea lucra în acest stat, cetăţenii români sunt obligaţi să obţină o autorizaţie de muncă (Accession Worker Card).

Potrivit Reglementărilor din anul 2006 privind Imigraţia şi Autorizarea Lucrătorilor din Noile State Membre, cetăţenii români pot lucra în regim part-time pe durata programelor de studii organizate de instituţii de învăţământ recunoscute din Marea Britanie sau în regim full-time dacă urmează cursuri de formare profesională care presupun un plasament la un loc de muncă.

După 12 luni lucrate continuu în aceste condiţii, cetăţenii români sunt eligibili pentru un certificat de înregistrare albastru, care le confirmă accesul liber pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Mare parte dintre cetăţenii români care studiază în Marea Britanie sunt înscrişi la un număr redus de colegii care au derulat în România o politică activă de recrutare, a precizat Ministerul Muncii.

"De multe ori, înscrierea la aceste colegii este formală, pentru a obţine autorizarea din partea UK Border Agency, fără ca instituţia de învăţământ să ofere într-adevăr servicii de educaţie sau formare profesională. Întrucât dreptul de muncă este strict condiţionat de statutul de student la o instituţie de învăţământ recunoscută de autorităţile britanice, pierderea acestui statut afectează, implicit, legalitatea raporturilor de muncă cu angajatorii britanici", potrivit sursei citate.

Ministerul Muncii menţionează că UK Border Agency (UKBA) a anunţat recent că furnizorul Concept Care College din Londra a fost înlăturat din Registrul colegiilor autorizate, deoarece compania "Concept Care College Ltd" este în procedură de dizolvare, urmând să îşi înceteze foarte curând activitatea.

"Dizolvarea colegiului va afecta dreptul de muncă al cetăţenilor români înscrişi la cursurile sale şi implicit al membrilor de familie care îi însoţesc, precum şi şansele de dobândire a accesului liber pe piaţa muncii după expirarea unui interval neîntrerupt de 12 luni de muncă", se mai arată în comunicat.

Cetăţenii români ale căror drepturi sunt lezate de dizolvarea Concept Care College se pot adresa, pentru recuperarea eventuală a sumelor plătite colegiului, Serviciilor teritoriale pentru Insolvenţă (The Insolvency Service - IS) ale Departamentului pentru Mediul de Afaceri, Inovaţie şi Aptitudini (BIS), birourilor pentru Protecţia Consumatorilor (Trading Standards Office - TSO) din cadrul autorităţilor locale sau instanţelor civile din Marea Britanie (Small Claims Courts).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici