ROMARM: Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea transportului e a beneficiarului

CN ROMARM precizează că filiala TOHAN - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener din Bulgaria, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate să aibă loc la Braşov, din acel moment responsabilitatea asupra transportului revenind beneficiarului.

516 afișări
Imaginea articolului ROMARM: Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea transportului e a beneficiarului

ROMARM: Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea transportului e a beneficiarului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Compania Naţională ROMARM - filiala S.C. TOHAN S.A. - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare (FCA) prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului", se arată în comunicatul ROMARM, semnat de general manager Vasile Marius Crişan.

Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României.

"Din informaţiile pe care le deţinem rezultă că pe teritoriul judeţului Giurgiu ar fi dispărut 4 lăzi cu elemente de muniţie. În momentul de faţă este în curs de desfăşurare o anchetă de către instituţiile abilitate ale statului român", precizează comunicatul.

Societatea TOHAN SA produce armament din 1938, în prezent producând muniţie de artilerie (calibru de la 76 mm la 130 mm), rachete sol-sol şi aer-sol (calibru 122 mm şi 82 mm, cu raze de acţiune de la 3 la 20,4 km, furnizor exclusiv în România), focoase pentru rachete şi muniţie de artilerie, muniţie marină şi elemente pirotehnice, şuruburi amorsă şi trasoare. Potrivit site-ului oficial al companiei, la Zărneşti se produc cinci tipuri de focoase pentru rachetele de 122 mm.

Pe lângă producţia de bază, de produse militare, la Zărneşti se fabrică şi produse civile pentru piaţa internă şi cea externă, precum accesorii pentru maşini-unelte sau construcţii metalice sudate.

Tohan SA Zărneşti a fost fondată în anul 1938 ca parte a grupului industrial MALAXA, grup de referinţă în perioada interbelică. Din anul 1948 până în anul 1990, societatea şi-a desfăşurat activitatea sub denumirea de Uzina 6 Martie Zărneşti , iar din anul 1990 până în anul 1998 societatea s-a numit Uzina Mecanică Tohan Zărneşti.

În prezent, S.C. Tohan S.A. este persoană juridică română, constituită ca filială a C.N. ROMARM S.A. Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Trenul se afla în Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interior s-a constatat că lipseau patru lăzi cu dispozitive militare.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari, pentru cercetări, adaugă sursa citată.

Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele nu reprezintă muniţie de război, ci simple componente care nu prezintă niciun pericol, el precizând că IJJ a declanşat o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

"Nu este muniţie de război, aşa cum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decât asamblate într-un sistem", afirma Hulea.

El a precizat că transportul de armament de la o fabrică din Braşov cu destinaţia Bulgaria era păzit de zece jandarmi, iar până la acest moment niciunul dintre ei nu a fost sancţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici