Romslot: Dacă vor fi eliminate zonele legale de automate de jocuri de noroc, numărul celor ilegale va exploda

Reprezentanţii Romslot spun că măsurile anunţate de deputatul Korodi Attila privind interzicerea automatelor de jocuri de noroc în baruri sau cinematografe ar putea avea efecte distructive întrucât, în ipoteza eliminării existenţei legale a zonelor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda.

425 afişări
Imaginea articolului Romslot: Dacă vor fi eliminate zonele legale de automate de jocuri de noroc, numărul celor ilegale va exploda

Romslot: Dacă vor fi eliminate zonele legale de automate de jocuri de noroc, numărul celor ilegale va exploda (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis vineri, Dan Iliovici, director executiv Romslot, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, spune că respectă dorinţa deputatului Korodi Attila de a aduce completări legii care reglementează activitatea jocurilor de noroc în România, dar că, deşi "măsurile propuse de Korodi sunt bazate pe cele mai bune intenţii, ele pot duce mai degrabă la rezultate distructive decât la unele constructive".

Reprezentanţii asociaţiei precizează că, potrivit unui studiu derulat la începutul anului de către GFK România, doar 3% din români participă la joc în locuri care deţin aparate de tip slot-machines, în timp ce la alte jocuri de noroc, precum LOTO, participă aproape de şapte ori mai mulţi - 20% din populaţia ţării care îndeplineşte condiţiile legale de vârstă.

"Ceea ce este foarte important este că acum aceşti 3% participă la joc, în majoritatea lor, în locaţii autorizate. Autorizat înseamnă protejat. Atunci când oamenii joacă în locaţii autorizate, riscul apariţiei unor probleme de genul dependenţei se află sub control, prin programe speciale, cum este: Joc Responsabil. Bazele acestuia au fost puse acum peste doi ani, iar în momentul de faţă toţi membrii asociaţiei Romslot, precum şi cei ai Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers, sunt implicaţi în proiect", afirmă reprezentanţii Romslot.

Aceştia mai susţin că afişul campaniei este expus în aproximativ 3.000 de locuri din ţară şi că în cadrul campaniei jucătorii au la dispoziţie o linie telefonică gratuită de tip TelVerde, prin intermediul căreia jucătorii cu probleme de joc au posibilitatea de a lua legătura telefonic cu specialistul şi de a se programa la o şedinţă gratuită de evaluare şi consiliere.

"Scopul campaniei este de a menţine jocul de noroc în sfera distracţiei şi a raţionalului, protejând totodată persoanele al căror comportament poate excede zona recreaţionalului. Cu toate că măsurile propuse de domnul Korodi sunt bazate pe cele mai bune intenţii, ele pot duce mai degrabă la rezultate distructive, decât la unele constructive. Noi suntem siguri că, în ipoteza eliminării existenţei legale a locaţiilor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda. Simultan, preconizăm şi o migrare masivă a jucătorilor către jocurile online, mai greu gestionabile, şi aflate în momentul de faţă în afara sistemului de licenţiere şi autorizare impus de legislaţia jocurilor de noroc din România. În plus, precizăm faptul că în numeroase ţări europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementată asemănător cu cea din România", adaugă Dan Iliovici, directorul executiv al Romslot.

Romslot, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, reuneşte operatori ai pieţei aparatelor tip slot-machine din România, fiind afiliată la nivel internaţional la EUROMAT - European Gaming and Amusement Federation.

Deputatul UDMR Korodi Attila a anunţat, joi, că va înainta Parlamentului un proiect de lege care să interzică amplasarea automatelor pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în cinematografe şi în sediile Loteriei Române, pentru limitarea efectelor dependenţei de astfel de jocuri.

Potrivit acestuia, iniţiativa a apărut în urma numeroaselor cereri ale Bisericii Catolice şi ale rudelor unor copii sau adulţi care pierd bani, se distrug, au grave probleme de convieţuire din cauza dependenţei de jocurile de noroc.

Korodi Attila a citat studii naţionale şi internaţionale potrivit cărora, în anul 2000, 63 la sută dintre români au jucat jocuri de noroc, iar dintre cei care nu au jucat 23 la sută au declarat că vor să joace în viitor.

El a adăugat că psihologii şi psihiatrii au relevat consecinţele sociale şi psihologice ale dependenţei de joc, fie că este privită ca boală, fie că este considerată o tulburare, acestea fiind deosebit de grave la nivelul persoanelor afectate (rate ridicate de suicid şi cu perspective terapeutice cu rezultate îndoielnice), al familiilor acestora şi, până la urmă, al întregii societăţi.

"Este un proiect de lege care va avea clar un impact în bugetul naţional, pentru că va însemna diminuarea unor venituri din jocuri de noroc, dar, făcând comparaţie cu beneficiile pe care le poate avea pentru multe familii din România, eu cred că este esenţial. Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri, ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asumă această participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate", a declarat deputatul UDMR.

Korodi a precizat că a înaintat proiectul de lege Ministerului de Finanţe, care va calcula impactul financiar asupra bugetului naţional, exprimându-şi, totodată, speranţa, că ministerul va da un aviz favorabil acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici