Rovana Plumb: În Delta Dunării vom înfiinţa o autoritate care să le coordoneze pe cele existente

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că va fi înfiinţată o nouă autoritate în Delta Dunării, care să coordoneze toate cele şapte organisme de control existente în prezent şi să fie condusă la nivelul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

137 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: În Delta Dunării vom înfiinţa o autoritate care să le coordoneze pe cele existente

Rovana Plumb (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Ministerul Mediului şi Pădurilor are ca prioritate zero acordarea, către această administraţie a Deltei Dunării (ARBDD, n.r.), a posibilităţii de a accesa fonduri europene prin programe multianuale şi multifonduri, printr-o abordare integrată a politicilor de mediu, de dezvoltare rurală şi a politicilor agricole. Prin intermediul fondurilor europene, Delta va beneficia de refacerea şi conservarea habitatelor naturală", a declarat Rovana Plumb, citată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Mediului.

Ministrul a precizat că noua autoritate din Delta Dunării va coordona toate cele şapte organisme de control existente în prezent, ceea ce înseamnă că echipe mixte, cu angajaţi dotaţi în mod corespunzător, vor efectua un singur rând de controale, iar operativitatea va creşte.

"Delta Dunării este o bogăţie fără egal a României şi trebuie protejată cu adevărat", a mai spus Rovana Plumb.

Totodată, ministrul a susţinut necesitatea ca Delta Dunării să se dezvolte pe baza unui proiect integrat, în care politicile sociale, cele de mediu şi dezvoltarea economică trebuie să formeze un tot unitar.

"Dezvoltarea economică trebuie să convieţuiască în mod corect cu biodiversitatea unicat a acestei zone. Delta este încununarea a ceea ce Dunărea acumulează în cei peste 2000 de kilometri pe care îi străbate de-a lungul Europei şi tocmai de aceea vizita celor doi comisari europeni demonstrează că Delta are, pe lângă sprijinul autorităţilor române, în primul rând suportul autorităţilor Uniunii Europene", a adăugat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a făcut, în 14 septembrie, o vizită în Delta Dunării alături de comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Comisarul european pentru Mediu a declarat că Delta Dunării este o "comoară" care trebuie protejată şi că toţi oamenii care muncesc pentru acest lucru trebuie sprijiniţi atât la nivel local, cât şi la nivel central.

"Uneori este un avantaj să nu fii foarte dezvoltat, pentru că poţi să păstrezi această comoară. Sunt fericit că am astăzi lângă mine doi miniştri care gândesc în perspectivă durabilă şi care şi-au asumat ca priorităţi zero protecţia mediului şi dezvoltarea integrată a Deltei Dunării, iar pentru acest lucru le mulţumesc sincer. Este foarte important ca dezvoltarea Deltei să fie făcută pe o platformă integrată, deoarece astfel fondurile vor veni din mai multe surse de finanţare", a subliniat comisarul european.

Pe parcursul acestei vizite au avut loc consultări cu reprezentanţii ARBDD pe teme precum dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii, pescuitul şi acvacultura în Delta Dunării. Totodată, delegaţia a vizitat câteva aşezări tradiţionale şi habitate cu protecţie specială - Pădurea Letea şi Caraorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici