Ruta turistică "Odesa-Insula Şerpilor"

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a inaugurat, duminică, ruta turistică "Odesa-Insula Şerpilor", informează Ria Glas.

664 afișări
Imaginea articolului Ruta turistică "Odesa-Insula Şerpilor"

Ruta turistică "Odesa-Insula Şerpilor"

În timpul călătoriei spre insulă, pe vasul care transporta oficialităţile şi invitaţii a avut loc o conferinţă cu titlul "Perspectivele dezvoltării infrastructurii şi activităţilor economice în Insula Şerpilor".

În mod ironic, vasul a avut dificultăţi la efectuarea manevrelor de ancorare la chei.

Nikolai Serdiuk a declarat că, în prezent, vechile cazarme militare se află în renovare, pentru a putea primi turişti. El a apreciat că vor dura două-trei luni, până la finalizarea lucrărilor.

Pe insulă există deja un muzeu, cu puţine exponate, printre care se numără câteva vestigii de amfore, macheta unei rotonde în stil vechi grecesc şi planşe cu planuri de construcţie. În Insula Şerpilor a fost construit şi un oficiu poştal, de unde locuitorii pot cumpăra ziare şi pot vorbi la telefon cu persoane de pe "continent".

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a vizitat Insula Şerpilor la 6 noiembrie 2007, când a cerut autorităţilor regionale să depună eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii insulei din Marea Neagră şi să îmbunătăţească nivelul de trai al localnicilor. Cu această ocazie, el a sugerat crearea unui consiliu local şi dezvoltarea unor proiecte turistice.

În luna ianuarie, Ivan Placikov, consilier al preşedintelui ucrainean şi fost guvernator al regiunii Odesa, a anunţat lansarea circuitului turistic "Odesa-Insula Şerpilor". Placikov a afirmat că între Odesa şi insulă vor circula, zilnic, mai multe şalupe, fiind evaluată şi posibilitatea unor curse de elicopter.

De asemenea, este prevăzută şi construirea unei biserici ortodoxe.

Costul unei excursii, organizate de compania "London Travel", este de 400 de grivne.

În prezent, pe insulă locuiesc aproape 155 de persoane, din care 50 sunt militari.

România şi Ucraina au divergenţe în ceea ce priveşte Insula Şerpilor şi delimitarea platoului continental. La 16 septembrie 2004, România a sesizat instanţa de la Haga cu o cerere de iniţiere a procedurilor în vederea soluţionării problematicii delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră. Partea ucraineană insistă cu pivire la recunoaşterea insulei ca zonă locuită, în timp ce România consideră că aceasta este doar o stâncă, neavând dreptul la platou continental şi zonă economică exclusivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici