S-a blocat sau nu recalcularea pensiilor - Legea este în vigoare, hotărârea prin care se aplică nu. Ce poate face Guvernul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 735 din 21.07.2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat dar nu s-a pronunţat însă asupra Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

46 afișări
Imaginea articolului S-a blocat sau nu recalcularea pensiilor - Legea este în vigoare, hotărârea prin care se aplică nu. Ce poate face Guvernul

S-a blocat sau nu recalcularea pensiilor - Legea este în vigoare, hotărârea prin care se aplică nu. Ce poate face Guvernul (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Practic, aceasta din urmă este actul normativ principal prin care s-a decis recalcularea pensiilor, hotărârea de guvern referindu-se la metodologia concretă ce trebuie urmată.
Principalul motiv pentru care instanţa a dispus suspendarea hotărârii de guvern se referă la aspecte de legalitate şi tehnică legislativă şi mai puţin la aspecte ce ţin de constituţionalitate.
Înalta Curte susţine HG-ul în discuţie aduce adăugiri la Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Or, o hotărâre de guvern nu poate adăuga la conţinutul legii, ea trebuie doar să arate cum va fi pusă în aplicare respectiva lege.
În acest moment, este irevocabilă suspendarea hotărârii de guvern, dar procesul pe fond nu s-a terminat. Teoretic, este posibil ca decizia irevocabilă pe fond să fie oricare. Un alt complet de judecată de la Înalta Curte va decide dacă hotărârea de guvern va fi anulată sau nu. Iar acest lucru se poate întâmpla peste câteva luni sau peste un an - doi.

Citeşte mai multe despre recalcularea pensiilor militarilor pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici