S-au împlinit 39 de ani de la zborul unui român în spaţiu. Când crede Dumitru Prunariu că vor mai ajunge românii în cosmos

  • S-au împlinit 39 de ani de la zborul lui Dumitru Purnariu în spaţiu
  • Singurul cosmonaut român sfătuieşte tinerii care vor să zboare în cosmos
  • De acolo, de sus, vezi Pământul ca pe un glob fără graniţe, spune Prunariu
902 afișări
Imaginea articolului S-au împlinit 39 de ani de la zborul unui român în spaţiu. Când crede Dumitru Prunariu că vor mai ajunge românii în cosmos

S-au împlinit 39 de ani de la zborul unui român în spaţiu. Când crede Dumitru Prunariu că vor mai ajunge românii în cosmos

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiul cosmic. A rămas şi singurul. Prunariu explică şi care sunt şansele să vedem într-o zi un al doilea român în cosmos. 

„Am cunoştinţe, prieteni chiar, corespondenţi, care îmi afirmă cu multă tărie: „vreau să fiu al doilea cosmonaut român. Este adevărat că noi fiind membri cu drepturi depline ai Agenţiei Spaţiale Europene, vom avea posibilitatea să participăm la următoarele selecţii de cosmonauţi în cadrul acestei agenţii”, spune Dumitru Prunariu.   
 
Ce ar recomanda cosmonautul celor care speră să ajugă în spaţiu? 
 
„În primul rând să-şi urmeze visul. Dacă visează să ajungă în spaţiul cosmic să-şi dorească acest lucru din inimă şi să înveţe foarte bine pentru că toţi cosmonauţii sunt selecţionaţi dintre premianţi. Îi place fizica, să înveţe fizică, îi place medicina, să înveţe medicină. Poate să fie şi jurnalist. La un moment dat şi va avea ocazia într-un fel sau altul să participe la o selecţie”,a  spus Dumitru Prunariu. 

Capacitatea de transport a navelor spaţiale este însă destul de limitată, atrage atenţia specialistul. 

„Problema cu selecţiile este un pic mai complicată. În momentul de faţă, cu nave Soiuz, ajung în spaţiul cosmic într-un an 12 oameni. Sunt trei locuri într-o navă Soiuz, sunt efectuate cam patru zboruri pe an, deci 12 oameni ajung în cosmos, dintre care în fiecare navă, unul este rus, unul american şi altul de altă naţionalitate. Când vor fi reluate zborurile de către americani, în nave cu mai multe persoane, de asemenea zborurile cu chinezii, atunci, desigur, Europa va avea o altă deschidere şi şansele României de a participa la o nouă selecţie sunt foarte mari.”, a explicat Dumitru Prunariu. 

Acesta a relatat câteva amintiri pe care le are din experienţa sa în spaţiul cosmic. 

„Un zbor cosmic îţi rămâne în minte pentru o viaţă întreagă. Sunt lucruri care nu pot fi uitate şi nu pot fi date uitării nici de către ceilalţi. Ceea ce rămâne însă şi marchează gândirea ulterioară a celor care au fost în spaţiul cosmic este imaginea unitară a Pământului. De acolo, de sus, îl vezi ca pe un glob fără graniţe care arată frumos dar poţi să îi desluşeşti cu puţină ştiinţă şi informaţii anterioare şi zonele rănite. De oameni, de fenomente naturale. Şi îţi dai seama că Pământul acesta este casa noastră a tuturor. Iar această casă trebuie curăţată, îngrijită, protejată”, a spus Prunariu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici