Salariaţii de la Azomureş trimişi în şomaj tehnic au revenit la lucru

Combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş şi-a reluat, luni, activitatea, cei aproximativ 2.500 de angajaţi care au fost trimişi în şomaj tehnic în urmă cu două luni revenind la lucru.

58 afișări
Imaginea articolului Salariaţii de la Azomureş trimişi în şomaj tehnic au revenit la lucru

Salariaţii de la Azomureş trimişi în şomaj tehnic au revenit la lucru

"Activitatea se reia, toţi angajaţii - circa 2.500 de oameni - sunt la serviciu, încet-încet repornesc toate instalaţiile, în funcţie de specificul fiecăreia. Aşteptăm să vedem programul anticriză al Guvernului, pentru că circulă tot felul de informaţii şi vrem să vedem concret dacă subvenţia îngrăşămintelor pe bază de cupoane figurează în acest program", a declarat preşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din Azomureş, Dumitru Boantă.

Acesta a menţionat că reluarea activităţii de producţie la Azomureş este legată de acordarea acestor cupoane.

"Deja am întâmpina probleme dacă nu ar fi prinse aceste cupoane", a spus el.

Patronatul combinatului i-a informat, săptămâna trecută, pe reprezentanţii sindicatului că de luni se va relua activitatea la capacitatea normală la Azomureş.

"Am discutat cu conducerea Azomureş şi ne-au spus că au luat decizia să înceapă activitatea, având în vedere că s-a decis măsura acordării subvenţiei îngrăşămintelor în agricultură, care va fi şi bugetată, iar preţul gazului se estimează că nu va suferi majorări. Cert este că de luni toată lumea va fi la lucru, începând de luni nimeni nu va mai fi în şomaj tehnic", declara vicepreşedintele sindicatului, Maria Dăndărău.

Aceasta adăuga că reluarea activităţii la combinat are la bază atât subvenţionarea de către stat a îngrăşămintelor folosite în agricultură, prin cupoane în valoare de 400 de lei la hectar acordate agricultorilor, dar şi faptul că lucrările agricole trebuie să înceapă din februarie.

Dăndărău spunea că, în perioada de şomaj tehnic şi sistare temporară a activităţii combinatului, s-a reuşit vânzarea unei părţi din stocurile de îngrăşăminte existente în decembrie.

Aproximativ 2.000 de muncitori de la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş au intrat, din 1 decembrie, în şomaj tehnic. Cei două mii de angajaţi, alături de cei 250 de muncitori trimişi în şomaj tehnic în urmă cu mai multe săptămâni, reprezintă circa 70% din numărul total al salariaţilor Azomureş.

Decizia trimiterii în şomaj tehnic a muncitorilor de la Azomureş şi oprirea producţiei combinatului a intervenit pe fondul lipsei de comenzi, dificultatea valorificării produselor, prin scăderea preţului acestora, precum şi din cauza reducerii drastice a cererii de îngrăşăminte chimice, ceea ce a dus la atingerea pragului maxim de stocare a acestora.

În perioada opririi activităţii, cei circa 2.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic au primit o indemnizaţie egală cu 75% din salariul de bază. Totodată, valabilitatea contractului colectiv de muncă al societăţii a fost prelungită până la 28 februarie.

Vicepreşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din Azomureş, Maria Dăndărău, declara, în 10 decembrie, că ministrul Economiei, Adriean Videanu, a promis promovarea unei ordonanţe de urgenţă pentru subvenţionarea cu 400 de lei la hectar a producătorilor agricoli care achiziţionează îngrăşăminte chimice.

Potrivit acesteia, suma de patru sute de lei la hectar ar urma să fie acordată agricultorilor strict pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice produse în Uniunea Europeană.

"Nu va exista limită de suprafaţă, iar banii se vor da în cupoane care vor fi folosite exclusiv pentru îngrăşăminte", spunea Dăndărău, care îşi exprima speranţa că o astfel de măsură va ajuta combinatul Azomureş să treacă peste criza economică.

Azomureş este controlat de Transworld Fertilizers Holding (55,97%), firmă înregistrată în Luxemburg. În acţionariatul combinatului se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu 7,68% din titluri, iar Azomureş Holdings LLC are 19,05% din acţiuni.

Citeşte şi:

Aproximativ 2.000 de angajaţi de la Azomureş vor fi trimişi de luni în şomaj tehnic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici