Salariul secretizat pe patru ani al unui director bugetar: un milion de lei

Un fost director al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială (INCAS) angajat la stat în domeniul cercetării, a câştigat în patru ani suma de un milion de lei, a spus, marţi, Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei. Iniţial, veniturile erau secretizate.

3388 afișări
Imaginea articolului Salariul secretizat pe patru ani al unui director bugetar: un milion de lei

Directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială, suspendat din funcţie după trimiterea în judecată de DNA, a avut în perioada 2018-2021 venituri brute lunare cuprinse între 18.620 lei şi 23.307 lei pe lună.

„După cum se vede, salariul nu este mic, dar un milion de lei în 4 ani este cam puţin pentru cineva care poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă. A durat peste un an în instanţe să îi fac să respecte o lege de transparenţă şi bun simţ care, pe hârtie, dă oricărui cetăţean român dreptul de a accesa informaţiile de interes public din instituţiile româneşti. În realitate însă, la fel ca multe alte drepturi constituţionale, e doar pe hârtie. Dacă vrei să fie respectat, trebuie să mergi în instanţe, să îţi iei avocat, ba chiar să rişti să pierzi şi să plăteşti tu cheltuieli de judecată (fiindcă unii judecători consideră că salariul directorului unei instituţii publice reprezintă «date personale» nu informaţii de interes public)”, precizează Claudiu Năsui.

Năsui spune că „statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare. Dincolo de lipsa rezultatelor notabile, se remarcă practica secretizării salariilor directorilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici