Salvamont: sfaturi pentru practicanţii sporturilor de iarnă

Dispeceratul Naţional Salvamont a publicat câteva sfaturi pentru practicanţii sporturilor de iarnă, respectiv măsuri pe care trebuie să le ia dacă sunt martorii unui accident pe pârtii.

97 afișări
Imaginea articolului Salvamont: sfaturi pentru practicanţii sporturilor de iarnă

Salvamont: sfaturi pentru practicanţii sporturilor de iarnă

Pentru că în ultimele sezoane de iarnă numărul de accidente a crescut şi pentru că acest sezon a debutat „în forţă” cu un număr îngrijorător de mare de accidente, Salvamont România a transmis câteva măsuri pe care practicanţii sporturilor de iarnă să le aibă în vedere dacă sunt martorii unui accident pe pârtii.

Primul sfat este evitarea panicii.

„Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte. Anunţaţi echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelaţi telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT (0SALVAMONT – 0725826668). Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi <binevoitorilor> sau <salvatorilor de ocazie> să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima. Dacă victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxaţia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu <basculaţi> spre spate capul victimei!!!) şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mişcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut”, sunt celelalte sfaturi pe pagina de Facebook a Dispeceratului Naţional Salvamont.

Totodată, practicanţii sporturilor de iarnă sunt atenţionaţi că pandemia nu s-a sfârşit, aşa că trebuie să respecte regulile.

„Atenţie, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă decideţi să vă expuneţi riscului infestării şi, faceţi sau nu, respiraţie gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 com”, se menţionează în finalul postării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici