Sancţiuni pentru cei responsabili de tipărirea în plus a 33.600 buletine de vot

Directorul Monitorului Oficial (MO), Liviu Moraru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, dintr-o "regretabilă eroare", s-au tipărit cele 33.600 de buletine de vot în plus pentru alegerile locale din Capitală şi a susţinut că toţi cei responsabili pentru acest incident au fost sancţionaţi.

39 afișări
Imaginea articolului Sancţiuni pentru cei responsabili de tipărirea în plus a 33.600 buletine de vot

Sancţiuni pentru cei responsabili de tipărirea în plus a 33.600 buletine de vot (Imagine: arhiva Mediafax Foto)

"Dintr-o regretabilă eroare, în cadrul contractului cu instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti s-au tipărit în plus un număr de 33.600 de buletine de vot pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, reprezentând un palet întreg", a susţinut Moraru, precizând că "acest plus nu reprezintă o livrare neefectuată, aşa cum s-a crezut iniţial".

Moraru a spus că "au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea unei astfel de situaţii şi de sancţionare a celor responsabili", susţinând că "nu s-a confirmat vreo intenţie de fraudare a procesului electoral".

El a precizat că sancţiunile disciplinare luate constau în reducerea cu 10% a salariului de bază, timp de trei luni, şi au fost aplicate directorului de producţie, Anca Marin, pentru coordonarea, supravegherea şi verificarea insuficientă a operaţiunii privind tipărirea buletinelor de vot aferente Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, şi directorului de marketing-vânzări, Dragoş Pelin, pentru neinformarea la timp a conducerii despre situaţia creată în relaţia cu Instituţia Prefectului.

În plus, Moraru a dispus sancţionarea disciplinară cu reducerea cu 5% a salariului de bază pentru o lună a şefului Secţiei imprimare, Elena Gherghescu, şi a şefului Serviciului administrativ-achiziţii, Istudor Bogdan, pentru necoordonarea activităţii de preluare a mărfii din secţie în perioada suprapunerii livrărilor, dar şi sancţionarea opeeratorului, Marcel Dincă, cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o lună, pentru îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu.

Cercetările efectuate de conducerea Monitorului Oficial au fost determinate, potrivit lui Liviu Moraru, de sesizările primite, joi, prin fax, de la Biroul Electoral al Sectorului 2.

El a informat că Biroul Electoral al Sectorului 2 a primit, joi, prin fax etichetele paleţilor recepţionaţi şi s-a putut constata că "au fost livraţi doi paleţi purtând acelaşi număr, 26, tipăriţi de doi operatori diferiţi, în schimburi succesive", în ziua de 11 mai.

"Confruntând opisul maşinii cu nota explicativă a celor doi operatori s-a constatat că în 11 mai 2008, operatorul Dincă Marcel, schimbul I, nu a bifat în opis paletul 26 ca tipărit, astfel că operatorul Calotă Dănuţ, schimbul II, a tipărit din nou un palet numerotat cu numărul 26. La verificarea consumurilor, depăşirea a fost atribuită calităţii hârtiei de ziar folosite şi a ovalizării bobinelor, care a dus într-adevăr la ruperi repetate de bandă, lotul folosit în acea perioadă prezentând mari neconformităţi faţă de calitatea normală a hârtiei de ziar", a explicat Moraru.

Directorul Monitorului Oficial a precizat că birourile electorale ale sectoarelor Capitalei au primit doar cantitatea prevăzută de buletine de vot şi căpaletul rămas în plus – etichetat cu numărul 31 - a fost în permanenţă în grija pazei asigurate de jandarmerie, iar joi dimineaţă a fost predat pentru păstrare Biroului Circumscripţiei Electorale 42 Bucureşti.

El a menţionat că a transmis şi o informare despre acest incident către prefect şi către Biroul Circumscripţiei Electorale 42 Bucureşti.

PDL a sesizat public, printr-un comunicat de marţi, autorităţile statului asupra faptului că pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti Monitorul Oficial a tipărit 33.600 buletine de vot în plus faţă de necesarul şi rezerva prevăzute de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici