Şansa de a opri atentatul de la concertul Arianei Grande din Manchester a fost ratată - raport

A fost ratată o şansă semnificativă de a lua măsuri care ar fi putut opri atentatul sinucigaş cu bombă de la sfârşitul unui concert al Arianei Grande, din Manchester, în 2017, acesta fiind unul dintre cele mai sângeroase din istoria Marii Britanii, a concluzionat joi o anchetă privind atacul.

4094 afișări
Imaginea articolului Şansa de a opri atentatul de la concertul Arianei Grande din Manchester a fost ratată - raport

22 de persoane, cea mai tânără în vârstă de doar opt ani, au murit în explozia provocată de atentatul sinucigaş şi peste 200 au fost rănite. Un bărbat a detonat o bombă artizanală la Manchester Arena, în timp ce părinţii ajungeau să îşi ia copiii după spectacolul cântăreţei americane Ariana Grande.

„A fost ratată o oportunitate semnificativă de a lua măsuri care ar fi putut preveni atacul”, a declarat preşedintele anchetei, John Saunders, în cel de-al treilea şi ultimul său raport privind atentatul, cel mai sângeros din Marea Britanie de la atacurile sinucigaşe din 2005 din transportul londonez, potrivit Reuters.

„Nu este posibil să se ajungă la nicio concluzie în funcţie de balanţa probabilităţilor sau de orice alt standard probatoriu cu privire la faptul că atacul ar fi fost prevenit”.

Rapoartele anterioare ale lui Saunders au concluzionat că au existat deficienţe şi greşeli grave în ceea ce priveşte securitatea la locul de desfăşurare a evenimentului. De asemenea, el a constatat că unul dintre cei ucişi ar fi supravieţuit probabil dacă răspunsul serviciilor de urgenţă nu ar fi fost atât de defectuos.

Atentatul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, în timp ce fratele său mai mic, Hashem, a fost încarcerat pentru 55 de ani în 2020 pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.

Un al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie în absenţă pentru că nu s-a prezentat la anchetă pentru a depune mărturie, după ce a fugit din Marea Britanie.

Fraţii Abedi s-au născut din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar Gaddafi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici