Există posibilitatea ca starea de alertă să nu intre vineri în vigoare. În weekend, autorităţile ar putea spera doar la atitudinea ta de cetăţean responsabil

  • Vineri este ziua în care ar trebui să treci de la starea de urgenţă la cea de alertă
  • Noile măsuri pe care trebuie să le respecţi sunt incluse într-un proiect de lege ajuns în Parlament
  • Ca regulă, o lege intră în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial
  • Noul act normativ ar putea intra în vigoare abia pe 18 mai, ceea ce ar însemna trei zile fără reguli clare
33711 afișări
Imaginea articolului Există posibilitatea ca starea de alertă să nu intre vineri în vigoare. În weekend, autorităţile ar putea spera doar la atitudinea ta de cetăţean responsabil

Proiectul de lege ce cuprinde măsurile pe care va trebui să le respecţi de la 15 mai a fost aprobat luni de Guvern şi azi va fi dezbătut şi votat, în regim de urgenţă, de plenul Senatului. 

Miercuri, proiectul ar putea primi votul decisiv al Camerei Deputaţilor şi va trece astfel de Parlament, însă preşedintele nu va putea promulga legea mai devreme de vineri, 15 mai, asta pentru că există un termen legal de două zile în care noile prevederi pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Promulgarea prin decret prezidenţial şi publicarea în Monitorul Oficial s-ar putea produce în aceeaşi zi, vineri, însă chiar şi aşa, o lege intră în vigoare, ca regulă, la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial, conform Constituţiei. 

Aşadar, dacă legea va apărea vineri, ea îşi va produce efectele începând cu ziua de luni, 18 mai. Există şi situaţii în care regula prezentată nu se aplică, şi anume atunci când în textul de lege este precizată o altă dată de intrare în vigoare. Totuşi, termenul de intrare în vigoare nu poate fi mai mic de trei zile, ceea ce înseamnă că scenariul prezentat are mari şanse să devină realitate.

Dacă Parlamentul nu va interveni pentru a modifica textul de lege, ar putea exista o perioadă de trei zile (15-17 mai) în care restricţiile legale să lipsească, ceea ce ar însemna ca în zilele de weekend autorităţile să spere doar la o bună conformare din partea cetăţenilor şi la o atitudine responsabilă a acestora. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici