Savu: La Maternitatea Giuleşti era o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar

Directorul general al Administraţiei Spitalelor Bucureşti a declarat, miercuri, că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar.

41 afișări
Imaginea articolului Savu: La Maternitatea Giuleşti era o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar

Savu: La Maternitatea Giuleşti era o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Marius Savu a spus că una dintre problemele sistemului de sănătate este legată de lipsa de personal, acest lucru fiind resimţit şi la Maternitatea Giuleşti. El a subliniat însă că noi angajări ar putea fi făcute numai după ce autorităţile vor debloca posturile.

"La secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă în loc de patru cât era necesar", a precizat Savu.

Întrebat despre demiterea directorului Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu, Savu a spus că urmează să se intereseze dacă aceasta poate fi făcută de către primarul general sau este de competenţa ministrului Sănătăţii, cel care a semnat decizia de numire.

"Profesorul Bogdan Marinescu este numit interimar de către Ministerul Sănătăţii, probabil că tot acesta ar trebui să semneze decizia de demitere", a adăugat Savu.

De asemenea, întrebat ce a spus directorul Maternităţii Giuleşti în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în spital, acesta a repetat că toată lumea este în stare de şoc şi că nimeni nu înţelege cum de s-a putut întâmpla aşa ceva.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat că a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să destituie întreaga echipă managerială a Maternităţii Giuleşti. El a arătat că spitalul se află în administrarea Primăriei Capitalei şi că va transmite primarului şi o scrisoare oficială în care va solicita destituirea echipei manageriale a Maternităţii Giuleşti.

"Cer în mod oficial primarului municipiului Bucureşti să destituie întreaga echipă managerială de la maternitatea Giuleşti, datorită deficienţelor care au fost constatate până acum din datele preliminare care reies din ancheta care se află în curs de desfăşurare. Din 2008, maternitatea se află în administrarea şi sub managementul Primăriei Bucureşti. Din punct de vedere al managementului acestei unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii, de doi ani, nu exercită nicio atribuţiune asupra spitalului respectiv. Singura posibilitate de analiză, sancţionare şi revocare a managementului acesteia aparţine municipiului Bucureşti", a spus Cseke.

Directorul Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Marius Savu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ia în calcul recomandarea ministrului Sănătăţii privind demiterea conducerii Maternităţii Giuleşti, dar aşteaptă finalizarea anchetei, acest lucru putând avea loc în zilele următoare.

Viceprimarul Capitalei Victor Iovici a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că a fost luată în calcul încă de marţi demiterea echipei manageriale de la Maternitatea Giuleşti, însă contractul este încheiat cu Ministerul Sănătăţii, astfel că municipalitatea nu poate să facă demiterile în acest caz.

"Poate conducerea Maternităţii Giuleşti doreşte să-şi dea demisia de onoare", a mai spus Iovici.

Directorul Maternităţii Giuleşti, doctorul Bogdan Marinescu, a declarat, marţi că aşteaptă finalizarea anchetei şi că, dacă va fi găsit vinovat, va analiza posibilitatea demisiei.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a spus, miercuri, că a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate şi a apreciat că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în şedinţa de săptămâna viitoare.

Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să se ocupe de mulţi copii şi nu poate face faţă solicitărilor.

Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii, iar decesul celui de-al patrulea a fost anunţat marţi dimineaţă, de către reprezentanţii Spitalului "Grigore Alexandrescu", unde acesta a fost dus după incendiu, împreună cu alţi şapte bebeluşi aflaţi în salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti atunci când s-a produs explozia.

În urma incendiului, din Maternitatea Giuleşti au fost evacuate 114 persoane, dintre care 53 copii şi 61 de femei, acestea fiind duse la mai multe spitale din Capitală. Până la finalizarea anchetei unitatea sanitară, aflată în administrarea Primăriei Capitalei, va rămâne închisă.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici