Savu: Reducerea concediului de creştere a copilului, o măsură negativă pentru că nu există servicii

Reducerea concediului pentru creşterea copilului, în condiţiile în care nu există servicii pentru copiii între zero şi trei ani, ar fi o măsură negativă, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Ileana Savu, fost secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

96 afișări
Imaginea articolului Savu: Reducerea concediului de creştere a copilului, o măsură negativă pentru că nu există servicii

Savu: Reducerea concediului de creştere a copilului, o măsură negativă pentru că nu există servicii (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Cred că fac asta pentru că nu le ajunge reducerea de 15 la sută a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Dar dacă reduc perioada de concediu, este foarte rău, pentru că nu avem servicii pentru copilul de la zero la trei ani", a declarat Ileana Savu.

În opinia lui Savu, mamele nu stau acasă cu copilul pentru indemnizaţie, ci pentru că nu au ce face cu cei mici în lipsa unor servicii.

"Asta este explicaţia. Dacă vrem să încurajăm reinserţia pe piaţa muncii trebuie să facem servicii pentru copil. Mutatul banilor nu o să rezolve situaţia, iar rezultatul va fi că nimeni nu o să mai facă copii", a mai spus Ileana Savu.

Perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi redusă de la 24 de luni, variantele luate în calcul fiind ca aceasta să fie de 12, 14 sau 18 luni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiş. Ministrul a spus că variantele de modificare a acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi analizate săptămâna viitoare.

Totodată, Botiş a mai spus că indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adică la cuantumul din iunie 2010, înainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finală va fi luată la Ministerul de Finanţe.

Botiş a adăugat că mamele care se vor întoarce la muncă din concediul pentru creşterea copilului mai repede de doi ani ar putea primi o indemnizaţie de 400 de lei. În prezent, mamele care revin la serviciu mai devreme de doi ani primesc 100 de lei în plus la salariu, sub forma unui stimulent.

Premierul Emil Boc spunea în 20 septembrie, că Guvernul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici