Scandalul suspendării fondurilor europene: Cum a scăpat Cristache Rădulescu de o "corecţie" de 10 milioane de euro

După ce a anunţat triumfal că a găsit vinovaţii pentru suspendarea fondurilor europene destinate României, Ministerul Dezvoltării Regionale a iertat, la un al doilea control, autorităţi locale pe care, în primă instanţă, le găsise bune de plată pentru nereguli în proiecte cu bani de la UE.

535 afișări
Imaginea articolului Scandalul suspendării fondurilor europene: Cum a scăpat Cristache Rădulescu de o "corecţie" de 10 milioane de euro

Cristache Rădulescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

gândul.info a obţinut rezultatele a două controale operate de acelaşi minister asupra aceloraşi subiecţi (respectiv lideri locali care gestionează fonduri europene): dacă pui pe două coloane rezultatele din primul control (cel anunţat public şi popularizat în presă) şi cel de-al doilea control (în curs de finalizare la minister) constaţi că mulţi dintre baronii locali au fost iertaţi de la restituirea unor sume pe care, potrivit primului control, le-ar fi folosit nejustificat, abuziv sau fraudulos şi pe care ar fi trebuit să le dea înapoi.

Cel mai izbitor caz pare cel din Ilfov, unde şeful Consiliului Judeţean, Cristache Rădulescu, a scăpat de o "corecţie" de 10 milioane de euro. Întrebarea care se pune este ce s-a întâmplat între cele două controale şi ce credibilitate mai au instanţele care verifică utilizarea fondurilor europene în România, devreme ce acelaşi minister poate da "erori" de 10 milioane de euro în decurs de o lună.

Pedelistul Cristache Rădulescu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, a scăpat "curat" din scandalul fondurilor europene, deşi la un prim control făcut de Ministerul Dezvoltării Regionale, Curtea de Conturi şi Organismele intermediare POR, CJ-ul pe care-l conduce fusese găsit bun de plata a nu mai puţin de 10 milioane de euro. Problema de la Ilfov s-a rezolvat odată cu un al doilea control al ministerului, prin Direcţia Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, în care "corecţiile" iniţiale au fost anulate. Şi Rădulescu, dar şi reprezentanţii ministerului condus de Elena Udrea susţin că s-a ajuns la această situaţie după ce la dosar au fost aduse documente justificative de la ANRMAP. De remarcat că, după prima verificare, factura primită l-a făcut pe Cristache Rădulescu să vină la Bucureşti şi să le ceară socoteală colegilor de partid, după cum gândul a relatat la vremea respectivă.

Situaţia de la Ilfov ar putea să se repete şi în cazul altor Consilii Judeţene unde iniţial au fost semnalate nereguli. Teleormanul pesedistului Liviu Dragnea are toate şansele să fie următorul pe listă.

Citeşte mai multe despre scandalul fondurilor europene în care este implicat Cristache Rădulescu pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici