Scrisoarea lăsată de Adamescu: Proces rapid şi o condamnare bazată pe un martor "scuzat medical"

Omul de afaceri Dan Adamescu susţine, în continuarea scrisorii lăsate înainte de moarte, că a fost condamnat în urma unui proces rapid şi pe baza unui scenariu ilogic conturat de judecători în baza declaraţiilor unui martor care ulterior a fost "scuzat medical".

2380 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea lăsată de Adamescu: Proces rapid şi o condamnare bazată pe un martor "scuzat medical"

Scrisoarea lăsată de Adamescu: Proces rapid şi o condamnare bazată pe un martor "scuzat medical"

"Procesul meu a început în data de 10 octombrie 2014 în faţa judecătorului Ghiţă. A fost un proces foarte rapid deoarece toate dovezile au fost puse în baza unui sigur martor, dl. Onuţe. Avocaţii mei au arătat că declaraţiile domnului Onuţe erau false şi că acesta nu era credibil, deoarece a scos bani din societate fără permisiune şi a fost recrutat ca informator al DNA şi nu ca martor adevărat. Ei au arătat, de asemenea, că nu am motive să mituiesc judecătorii şi că presupusa schemă de mită era ilogică", se arată în scrisoarea lăsată de Dan Adamescu şi remisă luni MEDIAFAX.

Omul de afaceri susţine că martorul, în baza căruia a fost condamnat practic, nu s-a mai prezentat la apel, deşi fusese chemat de avocaţii apărării.

"Am fost condamnat la pedeapsă cu închisoarea de patru ani şi patru luni în data de 2 februarie 2015 de către judecătorul Ghiţă. Am depus o contestaţie şi primul termen a fost în data de 16 martie 2015. 10. Avocaţii mei au solicitat reaudierea tuturor martorilor în faţa instanţei de apel. Această solicitare a fost acordată. Singurul martor care nu a răspuns citaţiei a fost dl. Onuţe. Acesta s-a scuzat de trei ori cu probleme medicale şi după aceasta, instanţa l-a retras, pur şi simplu, din lista de citaţii. Acest lucru este fără precedent în România. Consider că aceasta o fost o încălcare majoră a dreptului meu de apărare deoarece întregul caz se baza pe acesta. Nu poate fi înţeles modul în care instanţa de apel a permis o urmărire penală importantă în absenţa sa", a mai scris Adamescu.

Fostul om de afaceri a murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2017, într-un spital privat din Capitală. Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

La finele lunii noiembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar fi trebuit să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când ar fi putut depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai, la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici