Seceta din acest an nu va afecta resursele de apă din România

Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", Marius Postelnicescu, a spus că anul acesta lunile iulie şi august sunt secetoase, însă mai puţin decât anul trecut, de aceea nu se pune problema insuficienţei resurselor de apă.

40 afișări
Imaginea articolului Seceta din acest an nu va afecta resursele de apă din România

Seceta din acest an nu va afecta resursele de apă din România (Imagine: Mediafax Foto)

"Iulie şi august sunt luni secetoase, însă nu la nivelul anului 2007. Precipitaţiile sunt de scurtă durată, locale, care vor estompa din scăderea pânzei de apă din subteran. Nu avem informaţii că puţurile din subteran sunt secate sau au scăzut, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când în jur de 15.000 de puţuri erau secate", a spus Marius Postelnicescu, într-o conferinţă de presă de joi.

El a mai precizat că există întâlniri lunare cu reprezentanţii din domeniul energetic, unde se discută despre exploatarea principalelor resurse de apă.

"Am impus celor de la Hidroelectrica anumite limite, să nu uzineze mai mult decât trebuie apa din lacurile de acumulare din România. Avem asigurat aproape 82 la sută din volumul de apă în cele mai mari lacuri din România. Nu se mai pune problema insuficienţei resurselor de apă anul acesta, există suficientă apă în perioada următoare pentru populaţie, industrie şi agricultură'", a precizat Postelnicescu.

Cu toate acestea, există probleme cu sistemul de irigaţii în anumite zone din România, precum Podişul Moldovei, Bărăgan, Câmpia Olteniei şi anumite zone din Banat, unde temperaturile sunt foarte ridicate. Însă, în aceste zone, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) trebuie să facă investiţii pentru asigurarea necesarului de apă pentru irigaţii.

Potrivit cronologiei fenomenelor naturale din România prezentate de Postelnicescu, în 2003 a fost secetă şi s-a înregistrat şi o tornadă la Ialomiţa, care a defrişat 170 de hectare de pădure, în 2005 au fost inundaţii, în 2006 Dunărea a ieşit din matcă în primăvară, în 2007 a fost secetă, iar în 2008 se înregistrează precipitaţii rapide, de scurtă durată, care provoacă inundaţii locale, pentru ca zilele care urmează să fie secetoase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici