Sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru a acoperi 3,1 mil.de euro

Curtea de Apel Bucureşti a decis să pună sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru garantarea reparării pagubei de 3,1 milioane de euro, instanţa oprindu-le celor trei comunişti - Marin Pârvulescu, Vasile Hodiş, Postelnicu Tudor - inclusiv o treime din pensie.

1022 afişări
Imaginea articolului Sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru a acoperi 3,1 mil.de euro

Instanţa pune sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru a acoperi 3,1 mil.de euro

Instanţa a decis să pună sechestru pe casele din Bucureşti şi pe maşinile lui Marin Pârvulescu şi ale lui Vasile Hodiş.

De asemenea, judecătorii au dispus punerea sub sechestru a acţiunilor deţinute de Pârvulescu, respectiv şase acţiuni la SIF1 Banat-Crişana SA, 10 acţiuni la SIF2 Moldova, 32 acţiuni la SIF3 Transilvania SA, 1.177 acţiuni la SIF4 Muntenia SA şi 10 acţiuni la SIF5 Oltenia SA şi dividendele la care acţiunile respective dau dreptul.

Prin decizie s-a dispus şi sechestrarea acţiunilor deţinute de inculpatul Vasile Hodiş, respectiv 40 de acţiuni la Semănătoarea, şase acţiuni la SIF1 Banat-Crişana SA, 10 acţiuni la SIF2 Moldova, 32 acţiuni la SIF3 Transilvania SA, 38 acţiuni la SIF4 Muntenia SA şi 10 acţiuni la SIF5 Oltenia SA şi dividendele la care acţiunile respective dau dreptul.

În plus, magistraţii au dispus punerea sub sechestru a sumelor de bani aflate în conturile deschise pe numele lui Pârvulescu şi Hodiş.

„Instituie, în acelaşi scop, poprire asigurătorie asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4.765 lei, încasată de inculpatul Postelnicu Tudor de la Casa Locală de Pensii Sector 1 Bucureşti, asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4.082 lei, încasată de inculpatul Pârvulescu Marin de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii şi asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 5.091 lei, încasată de inculpatul Hodiş Vasile de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii, cu reţinerea acesteia de către terţul poprit”, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată de cei trei torţionari la instanţa supremă.

În martie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au hotărât ca dosarul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu să fie trimis Curţii de Apel Bucureşti pentru soluţionare, ca urmare a decesului fostului ministru de Interne George Homoşteanu, pentru acesta încetând procesul penal.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) şi pe Vasile Hodiş (colonel în rezervă), foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, ambii fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. În aceeaşi cauză e judecat şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzat de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

„În perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 şi decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au „inventat” infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio „Europa Liberă”, relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist”, a declarat procurorul militar Marian Lazăr.

Potrivit procurorilor militari, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, „au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

În ceea ce îi priveşte pe George Homoştean şi Postelnicu Tudor, „în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist”, a mai spus Marian Lazăr.

Anchetatorii spun că la solicitarea comunităţii internaţionale şi a unor oameni politici din SUA de a primi informaţii referitoare la situaţia disidentului român, cei doi demnitari "au ascuns caracterul represiv al acţiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil. (...) Totodată, în exercitarea abuzivă a funcţiilor deţinute, cei doi foşti demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici