Secretarul de stat în MAI despre scandalurile din Poliţie: Ar fi probleme şi la Centrul Chinologic de la Sibiu

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Anghel Andreescu a declarat, joi, referitor la scandalurile din Poliţie, că sunt indicii că ar fi probleme şi la Centrul Chinologic de la Sibiu, iar un şef serviciu de la Şcoala de Subofiţeri Slatina ar fi acuzat de o fostă subalternă că o hărţuia sexual.

804 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat în MAI despre scandalurile din Poliţie: Ar fi probleme şi la Centrul Chinologic de la Sibiu

Anghel Andreescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că s-au declanşat verificări care privesc climatul organizaţional la Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Andreescu a precizat că pentru aceste verificări au fost detaşaţi toţi psihologii ministerului şi peste o sută de sociologi din cadrul instituţiei.

Referitor la scandalurile din ultima vreme, Anghel Andreescu a spus că există indicii că ar fi probleme şi la Centrul Chinologic de la Sibiu.

Totodată, Andreescu a menţionat că un şef serviciu de la Şcoala de subofiţeri de la Slatina, Gheorghe Junoiu, acuzat de o fostă subalternă că o hărţuia sexual pe vremea când aceasta lucra la blocul alimentar, a fost mutat la o altă unitate până la finalizarea cercetărilor.

Secretarul de stat din MAI a menţionat că anchetele de la IPJ Olt şi Ilfov continuă şi, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecinţă.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, joi, că în cazul controalelor declanşate la toate inspectoratele de poliţie din ţară este urmărită partea care se vede mai puţin şi care ţine de comportament.

"Să terminăm odată, trebuie să rupem pisica! Înţeleg că vor mai fi nişte probleme pe la Ilfov, pe la Sibiu, dar nu ştiu încă, aşteptăm rezultatele verificărilor", a spus ministrul Radu Stroe, la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul a subliniat că în România sunt 52.000 de poliţişti şi el trebuie să apre demnitatea acestor oameni.

"Aceste cazuri sunt doar câteva, două, şapte, zece, 20, 50, nu ştiu poate 100, dar ei sunt 52.000. Prin urmare eu trebuie să apăr demnitatea instituţiei şi a acestor oameni care muncesc zi şi noapte", a spus ministrul de Interne.

Întrebat dacă intenţionează să facă schimbări la conducerea Poliţiei Române în urma scandalurilor din ultima perioadă, Radu Stroe a spus că nu a luat încă o decizie.

"Nu ştiu încă, vom vedea cum se descurcă (şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, n.r.) în perioada următoare", a declarat Radu Stroe.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.

"Din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al MAI şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională", se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Din aceste echipe de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar şi ofiţeri din structurile de control.

"Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi", precizează sursa citată.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susţine că "îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist".

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici