Şeful CNCD, despre operatoarea 112 care ar fi jignit o femeie de etnie romă: Am dispus autosesizare. Vom cita persoana în cauză

Şeful CNCD, Asztalos Csaba, a anunţat, după ce a apărut în spaţiul public o discuţie între un operator 112 şi o femeie de etnie romă, că instituţia s-a autosesizat şi vor fi citate persoanele implicate. Ulterior, vor fi aplicate sancţiuni dacă se va constata că a fost vorba de discriminare.

395 afișări
Imaginea articolului Şeful CNCD, despre operatoarea 112 care ar fi jignit o femeie de etnie romă: Am dispus autosesizare. Vom cita persoana în cauză

Şeful CNCD, despre operatoarea 112 care ar fi jignit o femeie de etnie romă: Am dispus autosesizare. Vom cita persoana în cauză

“Am dispus o autosesizare astăzi (luni, n.r.), salut măsurile luate de STS şi poziţia adoptată de STS. Vom cita persoana in cauză şi STS-ul şi după vom adopta o decizie. Dacă ajungem la concluzia că e o situaţie de discriminare, vom aplica sancţiuni contravenţionale”, a declarat pentru MEDIAFAX, şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

Potrivit sursei citate, majoritatea românilor consideră persoanele de etnie romă drept un pericol.

“Puteţi sa luaţi sondajele de opinie privind percepţiile şi prejudecăţile in societatea din România şi o sa vedeti că peste 70% - 60%, la nivel naţional, îi consideră ca fiind un pericol şi există un grad mare de intoleranţă faţă de rromi şi discurs de ură faţă de rromi”, a mai precizat surss citată.

Pentru a preveni astfel de situaţii, Asztalos Csaba a precizat care ar fi posibilele soluţii: „Prin multă educaţie, prin luare de atitudini in aceste cazuri şi, în final, prin aplicare de sancţiuni”.

STS a precizat, după ce a apărut în spaţiul public o discuţie între un operator 112 şi o femeie de etnie romă, că instituţia condamnă atitudinea şi limbajul angajatei, de aceea aceasta a fost eliminată din Centrul unic pentru apeluri de urgenţă şi a fost demarată o cercetare.

Precizările vin după ce „Libertatea” a relatat o discuţie între o femeie de etnie romă şi un operator 112. Femeia a sunat la 112 după ce a fost lovită autogara din Zalău de către un şofer de microbuz pe 25 aprilie, însă operatorul 112 a jignit-o. Operatoarea le-ar fi numit “ciori” pe victimă şi pe martoră.

Taguri:
cncd,
112,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici