Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, şi comisarul şef Felicia Popa au fost eliberaţi din funcţie, după ce au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru că ar fi folosit bani alocaţi protecţiei martorilor la achiziţionarea unor bunuri şi servicii pentru instituţie.

1619 afișări
Imaginea articolului Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

Potrivit Poliţiei Române, chestorul de poliţie Adrian Augustin Bărăscu şi comisarul şef de poliţie Felicia Violeta Popa au fost eliberaţi din funcţie şi şi puşi la dispoziţia unităţii, urmând să fie luate şi alte măsuri în cazul acestora, în funcţie de măsurile ce vor fi dispuse de anchetatori în dosarul în care au fost reţinuţi.

De asemenea, au fost eliberaţi din funcţie şi puşi la dispoziţia unităţii comisarul şef de poliţie Cristian Pintilescu, director adjunct al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), comisarul şef de poliţie Ion Octavian Nanu şi comisarul şef de poliţie Viorel Marcel Croitoriu, ambii ocupând posturi de şef serviciu la IGPR, decizie dispusă de şeful Poliţiei Române, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul acestora.

Subcomisarul de poliţie Andreea Violeta Liţă, psiholog la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, a fost pusă la dispoziţia unităţii, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, în acelaşi dosar.

Şi comisarul şef de poliţie Aurel Lehăduş, comisarul şef de poliţie Marcel Daniel Gomeajă, comisarul şef de poliţie Dan Cristian Puşcaş, toţi cu funcţii de execuţie în Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, au fost puşi la dispoziţia unităţii, după ce DNA a comunicat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul acestora.

Comisarul şef de poliţie Cristea Niculae a fost împuternicit, temporar, în funcţia de director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, acesta fiind, până marţi, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Adrian Bărăscu, Felicia Violeta Popa şi Andreea Violeta Liţă au fost reţinuţi luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Curtea de Apel Bucureşti urmând să judece, marţi, propunerea de arestare preventivă a acestora.

Directorul suspendat al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi abuz în serviciu, toate în formă continuată, potrivit DNA.

Felicia Violeta Popa a fost reţinută pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare de fonduri, iar Andreea Violeta Liţă, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la deturnare de fonduri.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada septembrie - decembrie 2013, cei trei au constituit un grup infracţional organizat, la care, din 2014, au aderat şi alte persoane, urmărind obţinerea ilegală şi deturnarea de fonduri, dar şi obţinerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcţiei.

În acest context, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program. Procurorii susţin că membrii grupului au deturnat sume de bani alocate protecţiei martorilor către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, inutile sau neperformante, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei.

De asemenea, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, împreună cu alţi doi membri ai grupului (împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite), au folosit documente şi date inexacte (estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora, susţin procurorii.

Bărăscu mai este acuzat că a încercat să determine un subordonat, folosind afirmaţii cu caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Totodată, directorul ONPM, împreună cu mai mulţi membri ai grupului, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora, au mai arătat procurorii.

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este unitate operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Adrian Bărăscu are, potrivit declaraţiei de avere din aprilie 2015, trei terenuri intravilan, în Bragadiru, judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, toate moştenite, şi un alt teren în Domneşti, de 2.000 mp.

Directorul suspendat al ONPM mai deţinte, împreună cu soţia, o casă de 300 mp, în Domneşti. Bărăscu a menţionat în declaraţia de avere şi o casă în suprafaţă de 460 mp, care aparţine soţiei.

Adrian Bărăscu deţine cinci autoturisme, ultimul achiziţionat fiind din 2012, precum şi bijuterii din aur în valoare totală de 40.000 de euro. Acesta nu a trecut în declaraţia de avere conturi, depozite bancare, plasamente şi investiţii a căror valoare să depăşească 5.000 de euro, însă a menţionat că a dat 5.000 de euro împrumut unei persoane, precum şi că a primit un cadou de nuntă în cuantum de 30.000 de euro.

În anul fiscal 2014, Bărăscu a obţinut venituri de 78.737 de lei, din funcţia de director al ONPM, iar soţia sa a încasat 660.000 de lei de la o firmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici