Un plan controversat, susținut de Statele Unite, propune tabere pentru palestinieni în Gaza și în alte țări, în vederea „deradicalizării și relocării”, generând temeri privind strămutarea forțată a populației.
Planul amplu, care vizează construirea de tabere pentru relocarea palestinienilor din Fâșia Gaza, a stârnit reacții dure din partea organizațiilor umanitare și a autorităților locale din enclavă. Potrivit unei investigații Reuters, un set de documente atribuit Fundației Umanitare Gaza (GHF), susținută de SUA și Israel, detaliază o propunere în valoare de 2 miliarde de dolari pentru crearea unor tabere denumite „zone de tranzit umanitar”, atât în interiorul, cât și în afara Fâșiei.
În aceste zone, palestinienii ar trebui „să locuiască temporar, să fie deradicalizați, reintegrați și pregătiți pentru relocare, dacă doresc”, precizează documentele.
Prezentarea obținută de Reuters arată că planul urmărește înlocuirea controlului Hamas și sprijină „viziunea lui Donald Trump pentru Gaza”. Acesta declarase public pe 4 februarie că SUA ar trebui să „preia controlul” asupra Gazei și să o transforme în „Riviera Orientului Mijlociu”, după relocarea populației palestiniene, de 2,3 milioane de persoane, în altă parte.
Fundația umanitară GHF, singura căreia Israelul i-a permis accesul în enclavă, este condiderată de către Hamas drept un „instrument de securitate israelian sub acoperire umanitară”, iar ONU a avertizat în nenumărate rânduri că inițiativa este „nesigură” și „încalcă principiile umanitare”.
„Nu există relocare voluntară pentru o populație aflată sub bombardamente continue”, spune expertul în crize umanitare Jeremy Konyndyk, președintele oganizației Refugiați Internațional. Reprezentanții fundației neagă că ar fi propus acest plan, însă documentele conțin sigla GHF și numele companiei sale partenere, SRS.
Potrivit prezentării, taberele ar fi capabile să adăpostească sute de mii de persoane și ar include școli, dușuri și alte facilități de bază. Planul nu precizează unde ar fi construite taberele externe, dar conțin o hartă care sugerează posibile locații în Egipt, Cipru și alte destinații marcate generic.
Fundația susține că activitatea sa actuală se limitează la distribuirea de alimente, deși colaborarea cu armata israeliană și companii private de securitate din SUA ridică semne de întrebare. În luna iunie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat un ajutor de 30 de milioane de dolari pentru GHF și a îndemnat și alte țări să sprijine organizația. „Nimic de acest gen nu este luat în considerare și nu sunt alocate resurse în acest scop”, a declarat un oficial de rang înalt din administrația SUA, preluat de sursa citată.
Atacul Hamas asupra sudului Israelului a dus la moartea a 1.200 de persoane și luarea a 251 de ostatici, potrivit autorităților israeliene. Riposta militară israeliană a cauzat, conform Ministerului Sănătății din Gaza, peste 57.000 de decese și a provocat o criză umanitară majoră, cu aproape toată populația Gazei forțată să relocheze în interiorul enclavei.