Şeful Reprezentanţei CE în România: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub limita sărăciei

Şaisprezece la sută din populaţia UE trăieşte sub limita sărăciei, iar 19 la sută dintre copiii din statele membre sunt ameninţaţi de sărăcie, a spus, miercuri, şeful Reprezentanţei CE în România, Nicolae Idu, la închiderea Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale.

167 afișări
Imaginea articolului Şeful Reprezentanţei CE în România: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub limita sărăciei

Şeful Reprezentanţei CE în România: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub limita sărăciei (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Nicolae Idu a declarat că deşi sarcinile sociale sunt tratate cu toată seriozitatea, în UE sărăcia extremă existentă în special în comunităţile rome din diferite state membre afectează aproximativ 80 de milioane de cetăţeni europeni care trăiesc într-un climat de nesiguranţă.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a declarat că 8% dintre europeni sunt de părere că, pentru ei, a avea un loc de muncă nu înseamnă şi asigurarea unui trai deasupra pragului sărăciei. Idu a precizat că anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale a presupus angajamente politice serioase pentru combaterea acestui fenomen dar şi a stereotipurilor.

El a adăugat că pe lângă europenii care trăiesc în sărăcie absolută există alţii care trăiesc în sărăcie relativă ceea ce înseamnă că ei nu pot să-şi asigure nişte standarde acceptabile de trai. El a adăugat că sărăcia duce şi la discriminare.

"Lupta împotriva sărăciei se regăseşte în politici mai largi interne şi externe. Deşi există aceste politici ale guvernelor naţionale este nevoie de consens politic", a mai spus Idu.

Şeful Reprezentanţei CE în România a precizat că în România au fost alocaţi în anul european pentru combaterea sărăciei 17 milioane de euro, iar 9 milioane dintre aceştia au fost alocaţi pentru realizarea de campanii de informare şi de conştientizare privind efectele sărăciei. El a adăugat că reprezentanţii CE s-au implicat în dezvoltarea unor politici şi strategii adăugând că trei din patru europeni doresc ca această instituţie să aibă un rol cât mai activ în combaterea sărăciei.

Nicolae Idu a mai atras atenţia că tinerii sunt în mare măsură afectaţi de şomaj dar această situaţie nu ţine de criza economică ea existând şi anterior. În acest context el a arătat că este important ca problema şomajului de lungă durată să atragă preocuparea susţinută din partea autorităţilor din toate statele UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici