Senatul exprimă condoleanţe pentru victimele de la Uricani: Soarta mineritului trebuie discutată

Senatul îşi exprimă profundul regret pentru tragedia de la mina Uricani, menţionând că se va implica într-o discuţie "extrem de responsabilă" despre politica energetică, soarta minerilor care vor continua să lucreze în subteran şi protecţia şi ajutorarea a celor care vor fi ţinţa restructurărilor.

30 afișări
Imaginea articolului Senatul exprimă condoleanţe pentru victimele de la Uricani: Soarta mineritului trebuie discutată

Senatul exprimă condoleanţe pentru victimele de la Uricani: Soarta mineritului trebuie discutată (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Senatul României îşi exprimă profundul regret pentru tragedia petrecută la mina Uricani şi doreşte să transmită sincere condoleanţe famiilor, prietenilor şi colegilor minerilor decedaţi. Important este ca, după ce condiţiile tragicului accident vor fi lămurite, să putem să privim cu profunzime sectorul minier şi condiţiile industriei miniere. Această tragedie trebuie privindă în profunzimea ei şi cu toată însemnătatea, deoarece afecteză nu doar toată suflarea din Uricani dar şi întreaga regiune a Văii Jiului, de aceea trebuie găsite soluţii pentru protejarea minierilor de pretutindeni", se arată într-un comunicat remis duminică de Mircea Geoană, preşedintele Senatului.

Acesta menţionează că în ultimii 20 de ani sectorul minier a fost ţinta unor nenumărate politici de reformă care nu au dovedit până acum rezultate favorabile sau dezirabile.

"În tot acest context, credem că discuţiile recente despre restructurarea Companiei Naţionale a Huilei şi despre închiderea a trei din cele şapte mine trebuie purtate cu maximă transparenţă şi onestitate şi cu gândul, în primul şi în primul rând, spre binele, securitatea şi bunăstarea oamenilor care lucrează în minierit. Reglementarea industriei miniere capătă o importanţă deosebită şi în contextul discuţiilor despre costurile energetice la care este expusă ţara noastră. Senatul României se va implica într-o discuţie extrem de responsabilă despre politica energetică şi despre soarta minerilor care vor continua să lucreze în subteran cât şi despre măsurile de protecţie şi de ajutor a celor care vor fi ţinta restructurărilor", se mai arată în comunicat.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Situaţia minerilor din Valea Jiului se află în discuţie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentaţii CNH şi sindicaliştii din minerit căutând soluţii pentru implementare unui program care să stabilească condiţiile în care se va face exploatarea huilei în Vale Jiului.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, reprezentanţii comisiei de anchetă, precum şi sindicaliştii din Valea Jiului s-au aflat la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, pentru a analiza situaţia de la Mina Uricani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici