Sergiu Mocanu, în audienţă la Direcţia Relaţii Consulare cu privire la situaţia fiilor săi

Sergiu Mocanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că întâlnirea de la Direcţia Relaţii Consulare a durat circa 30 de minute, iar pe durata acesteia persoana cu care a discutat, Ionuţ Dicu, fost consul al României la Chişinău, i-a explicat că singura soluţie identificată este ca cei doi fii ai politicianului moldovean să părăsească teritoriul ambasadei României.

183 afișări
Imaginea articolului Sergiu Mocanu, în audienţă la Direcţia Relaţii Consulare cu privire la situaţia fiilor săi

Sergiu Mocanu, în audienţă la Direcţia Relaţii Consulare cu privire la situaţia fiilor săi

Mocanu susţine că ar fi decis să mai rămână câteva zile la Bucureşti şi a precizat că a transmis în cursul discuţiei că doreşte ca presiunile exercitate asupra fiilor săi pentru a părăsi ambasada să înceteze. Mocanu a spus că cei doi vor rămâne în ambasadă chiar şi după ce el se va întoarce la Chişinău şi va găsi o altă locaţie în care aceştia să fie în siguranţă.

El a precizat că a depus cerere pentru a se întâlni cu preşedintele şi cu premierul României, în prezent fiind în aşteptarea unui răspuns.

Pe de altă parte, el a spus că a depus cereri la mai multe partide, printre care PSD şi PDL. El a cerut o întrevedere cu Ion Iliescu, pe care susţine că îl cunoaşte de multă vreme, şi a precizat că speră ca aceasta să aibă loc marţi.

Mocanu a declarat, dumincă, pentru MEDIAFAX, că fiii săi se află în continuare pe teritoriul Ambasadei României, dar cei de la serviciul consular fac eforturi mari şi presiuni pentru a-i determina să părăsească teritoriul ambasadei. Potrivit lui Mocanu, atât casa sa din Chişinău, cât şi ambasada sunt încercuite de maşini ale Poliţiei şi serviciilor secrete. Mai mult, potrivit lui Mocanu, soţia sa, care este urmărită, face zilnic naveta până la ambasadă pentru a le duce hrană şi obiecte de igienă copiilor, care stau într-o cameră a ambasadei.

Potrivit lui Mocanu, cazul celor doi fii ai săi ar fi apărut în presă de o săptămână, aşa că este exclus ca reprezentanţii ambasadei să nu fi aflat. "Serviciul consular nu a intervenit însă cu nimic în tot acest timp", spune Mocanu, care însă recunoaşte că în faza iniţială nici nu i-a contactat pe consulii de la Chişinău.

Acum însă, potrivit politicianului, aceştia, în afara presiunilor constante pe care le exercită asupra celor doi fii ai săi pentru a-i determina să iasă din ambasadă, caută avocaţii familiei, încercând să îi convingă pe aceştia că cel mai bine ar fi ca cei doi băieţi să iasă de pe teritoriul ambasadei.

Mocanu susţine că atât el, cât şi restul familiei sale au cetăţenie română din anul 2002, iar toţi patru au obţinut paşaport românesc abia la 5 august 2008.

El consideră cazul fiilor săi ca fiind unul politic, nu consular şi apreciază că, dacă autorităţile române nu vor interveni, vor dovedi că toate declaraţiile despre susţinerea integrării europene a Republicii Moldova sunt "vorbe goale".

"Mâine (luni - n.r.), depun actele aici, ca să li se acorde conform legii româneşti protecţie subsidiară. Dacă nu se poate, vom cere azil politic într-un stat terţ", a spus Mocanu, care se află la Bucureşti.

El a declarat că a sunat la Cancelaria prezidenţială, cerând o audienţă la preşedintele Traian Băsescu, însă i s-a spus că doar consilierii acestuia acordă audienţe. Mocanu spune că, în acest context, i-a telefonat Ancăi Ilinoiu, care i-ar fi spus că nu îl poate ajuta, îndrumându-l către Direcţia Generală de Afaceri Consulare (DGAC), competentă în acest caz. Politicianul moldovean susţine că a mers sâmbătă la DGAC, dar nu a reuşit să vorbească decât cu ofiţerul de la poartă.

Mocanu spune, de asemenea, că este decis ca, începând de luni dimineaţă, să se ducă la preşedinte, la premier şi "de la partid la partid", pentru rezolvarea cazului său, despre care crede că este unul politic, nu consular.

"Eu nu-mi întorc fiii înapoi în Evul Mediu", susţine politicianul, referindu-se la închisorile din Republica Moldova, afirmând că cei doi adolescenţi, ca şi alţi deţinuţi, ar fi supuşi unor tratamente foarte rele. De altfel, potrivit lui Mocanu, fiul său cel mare urmează un tratament în prezent după ce s-a îmbolnăvit de ulcer duodenal din cauza tratamentului din penitenciar şi al stresului la care a fost supus de autorităţile de la Chişinău.

Roman şi Adrian Mocanu sunt acuzaţi că în luna august au maltratat un tânăr într-o discotecă, însă tatăl acestora, lider al mişcării politice Acţiunea Populară, susţine că este vorba despre un dosar politic.

Fostul consilier prezidenţial de la Chişinău Sergiu Mocanu a dezaprobat joi intenţia fiilor săi, care au cerut protecţia statului român, de a renunţa la cetăţenia Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici