Şi SRI a contribuit la monitorizarea lui Viktor Bout

SRI precizează că a participat cu ofiţeri de caz în cadrul echipei care a vizat activităţile lui Viktor Bout, punând în aplicare autorizaţiile de interceptare a comunicaţiilor unor importanţi parteneri ai acestuia cu legături în România şi furninzând informaţii pentru derularea anchetei ameticane.

142 afișări
Imaginea articolului Şi SRI a contribuit la monitorizarea lui Viktor Bout

Şi SRI a contribuit la monitorizarea activităţilor lui Viktor Bout

Conform unui comunicat al SRI remis agenţiei MEDIAFAX, în contextul măsurilor întreprinse de Drug Enforcement Administration (DEA) în cadrul operaţiunii care viza activităţile ilegale realizate de Viktor Bout şi de principalele sale legături, autorităţile americane au solicitat sprijinul autorităţilor române competente în cadrul unei comisii rogatorii.

Astfel, SRI a participat cu ofiţeri de caz alături de reprezentanţi ai Ministerului Public - DIICOT şi MIRA - Poliţia de Frontieră, în echipa de sprijin instituită pentru acest caz.

Împotriva activităţilor şi conexiunilor din România ale lui Bout, reprezentanţii autorităţilor române în cooperare cu agenţii DEA au întreprins o serie de "măsuri ofensive" ale căror rezultate au fost apreciate de autorităţile americane şi au contribuit la arestarea acestuia la Bangkok, la 6 martie, precizează SRI.

"Potrivit competenţelor legale, sprijinul SRI a constat în punerea în aplicare a autorizaţiilor DIICOT de interceptare a comunicaţiilor emise de instanţa competentă pe numele unor importanţi parteneri ai lui Viktor Bout cu legături în ţara noastră", se arată în comunicat.

De asemenea, SRI a efectuat "verificări extinse asupra conexiunilor lui Viktor Bout", furnizând "date şi informaţii utile" pentru derularea anchetei de către agenţii americani şi a sprijinit în cadrul echipei de caz măsurile sub acoperire realizate de către agenţii DEA pe teritoriul României.

"Activităţile şi legăturile din România ale lui Viktor Bout s-au aflat în atenţia SRI de mai mult timp, sens în care au fost întreprinse o serie de măsuri specifice pe linia prevenirii unor ameninţări transfrontaliere la adresa securităţii naţionale", se mai arată în comunicat.

Şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat că autorităţile americane au cerut sprijinul poliţiştilor români de frontieră pentru prinderea lui Viktor Bout - acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene -, aceştia interceptând discuţiile dintre el şi unul din "locotenenţii" lui şi încercând "atragerea" lui în România.

"Timp de două săptămâni de zile, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor DIICOT au desfăşurat acţiuni informativ-operative în vederea localizării traficantului şi probării acţiunilor sale ilegale de trafic internaţional de armament", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) remis agenţiei MEDIAFAX.

Autorităţile americane au anunţat, joi, că Viktor Bout, acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene, a fost reţinut la Bangkok de agenţi ai Departamentului Antidrog, în colaborare cu poliţia thailandeză şi agenţi din România, Danemarca şi Antilele olandeze, relatează AFP.

Autorităţile thailandeze nu au decis deocamdată dacă traficantul de arme rus Viktor Bout, arestat joi la Bangkok, va fi judecat în Thailanda sau dacă va fi extrădat în Statele Unite, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei din Bangkok, citat de AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici