Silvicultorii aşteaptă suplimentarea sumelor pentru protecţie socială la prima rectificare bugetară

Câteva zeci de silvicultori au pichetat, marţi, sediul Ministerului Muncii, cerând protecţie socială pentru angajaţii disponibilizaţi de la Romsilva în urma retrocedării pădurilor, şi au primit promisiuni din partea reprezentanţilor Ministerului că vor solicita fonduri la prima rectificare de buget.

9 afișări

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor "Consilva", Marian Stoicescu, a fost invitat, marţi, la discuţii cu secretarii de stat Valentin Mocanu şi Dumitru Cornoiu. "Aceştia ne-au asigurat că vom primi un răspuns optimist la cererile noastre. Au promis că vor solicita la prima rectificare bugetară, care va fi în aprilie sau mai, suplimentarea fondurilor pentru asigurarea protecţiei sociale", a precizat Stoicescu.

Liderul sindical a subliniat că, în prezent, există fonduri doar pentru protecţia socială a 35 de angajaţi, iar, în 2009, sunt 603 şi, în 2010, vor fi 1.214.

Sindicaliştii au spus că aşteaptă un răspuns de la guvernanţi în cursul acestei săptămâni, iar dacă acesta nu va fi satisfăcător, vor relua pichetele pe 15 aprilie.

Silvicultorii solicită aplicarea Legii 174/2006 privind protecţia socială care se acordă salariaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva care vor fi disponibilizaţi ca urmare a retrocedării pădurilor.

Totodată, silvicultorii sunt nemulţumiţi că Ministerul Muncii a respins, în 4 februarie, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se prelungea valabilitatea Legii 174/2006 de protecţie socială pentru 2009.

"Conform acestei legi, în situaţia în care retrocedarea pădurilor nu a fost finalizată, termenul de aplicare a măsurilor de protecţie socială la personalul disponibilizat de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva poate fi prelungit prin hotărâre de Guvern", a spus Stoicescu, citat într-un comunicat de luni al confederaţiei sindicale.

Liderul sindical a precizat că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a motivat respingerea proiectului de act normativ prin faptul că "aplicarea prevederilor propuse generează influenţe financiare semnificative asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj".

Silvicultorii mai cer subvenţia administrării pădurilor particulare până la 30 de hectare, conform Legii 46/2008 privind Codul silvic, subvenţia pazei pădurilor retrocedate pe durata a 180 de zile de la data retrocedării şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de nerespectarea Codului silvic în 2008.

În urmă cu două săptămâni, silvicultorii au pichetat sediile Guvernului şi Ministerului Muncii. În timpul mitingului, preşedintele Traian Băsescu, aflat în trecere, în coloană oficială, s-a oprit şi a vorbit cu sindicaliştii. Potrivit lui Stoicescu, preşedintele le-a spus că problemele lor se vor rezolva.

Confederaţia Consilva a organizat, la jumătatea lunii octombrie 2008, o grevă japoneză, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că sunt obligaţi să plătească prejudiciile aduse de infractorii care fură lemne din pădure.

Silvicultorii au solicitat atunci Ministerului Agriculturii iniţierea unui act normativ prin care pădurarii să nu mai fie obligaţi să plătească în locul infractorilor, iar Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva să-şi respecte promisiunile din lunile septembrie şi noiembrie 2008 de mărire a salariilor personalului angajat, în condiţiile în care salariul mediu în silvicultură este cu peste 300 de lei sub salariul mediu pe economie.

Silvicultorii au pichetat de două ori sediul Ministerului Agriculturii, în octombrie, cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor, reprezentanţii Ministerului invitându-i atunci la discuţii.

Circa 60.000 de hectare de pădure, suprafaţă echivalentă cu jumătate din terenurile retrocedate anul trecut de către Romsilva foştilor proprietari, sunt în litigiu privind dreptul de proprietate în vederea restituririi.

Anul trecut, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a retrocedat 125.000 de hectare şi au mai rămas de restituit alte 450.000 de hectare, declara, la începutul lunii februarie, directorul general al Regiei, Florian Munteanu. Şeful RNP a adăugat, în legătură cu retrocedările, că "fărădelegile guvernează, nu în puţine locuri", restituiri de păduri către persoane care nu au niciun drept.

Suprafaţa defrişată va fi calculată în urma controalelor anuale pe care Romsilva le face în fiecare primăvară şi toamnă. Fondul forestier proprietate publică a statului, aflat în administrarea Romsilva, era de 3,5 milioane de hectare la finele anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici