Sindicat: Graţierea nu are niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare

Proiectul de lege privind graţierea nu rezolvă supraaglomerarea din penitenciarele româneşti, iar 70% dintre potenţialii beneficiari ai actului se vor întoarce în închisoare în primul an de la eliberare, transmite Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

246 afișări
Imaginea articolului Sindicat: Graţierea nu are niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare

Sindicat: Graţierea nu are niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare (Imagine: Shutterstock)

"Estimările Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor demonstrează că graţierea nu este o soluţie pentru problemele legate de condiţiile din penitenciare. Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de 4mp/deţinut, şi de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de lucru. Dintre cei 1032 de potenţiali beneficiari (433 ar ieşi din închisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, nouă minori şi o persoană de peste 70 de ani), 70% se vor întoarce în primul an. Cu mult înainte că un corp de clădire să fie reparat. Nu se vor mai întoarce probabil oameni politici şi de afaceri cu probleme penale care promovează intens această măsură", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Sindicatul transmite că graţierea unui număr mediu de 9 de deţinuţi/penitenciar nu are niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din închisori şi acuză Guvernul că nu a făcut nimic pentru a rezolva în mod direct această problemă, nefiind demarată nicio lucrare majoră de modernizare.

"În fiecare lună, în mod natural, se liberează un număr de peste 900 de deţinuţi, de regulă condiţionat. Un număr aproape egal intră în penitenciar în fiecare lună, în creştere fiind numărul deţinuţilor repatriaţi din ţările Uniunii Europene (70 - 80/lună). 433 de potenţial graţiaţi nu descongestionează penitenciarele. Drept urmare avertizăm că dacă acest proiect de graţiere se aprobă problema supra-aglomerării rămâne. În continuare va fi nevoie de cel puţin 7.500 de locuri de deţinere, iar condiţiile din penitenciare nu vor fi îmbunătăţite în lipsa unor acţiuni concrete de modernizare şi construcţie de penitenciare", potrivit sursei citate.

Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ANP solicită Guvernului să pună în aplicare un plan de măsuri care să rezolve în mod direct problemele reale ale sistemului penitenciar, respectiv condiţiile improprii, lipsa de personal, supraaglomerarea, în termenul acordat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

"Va fi greu în condiţiile în care în 2017 bugetul penitenciarelor a fost redus cu 30 milioane de euro (echivalentul modernizării a 11.500 de locuri de cazare), dar cu siguranţă nu imposibil. Alte state din Europa s-au confruntat cu probleme similare şi au rezolvat problema. Prezenţa în penitenciarele româneşti a unor oameni politici şi de afaceri nu este una dintre problemele sistemului penitenciar românesc, chiar dacă graţierea ne-ar ajută s-o eliminăm", se mai arată în comunicat.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern.

„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, a spus Dragnea.

Dragnea a spus că nu îşi doreşte ca Legea graţierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern. Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici