Sindicate: Salariile ar putea să scadă doar cu 10%, fără a diminua pensiile

Sindicatele cred că se poate modifica scrisoarea de intenţie către FMI astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi numai în 2010, fără fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la stimulente, achiziţii şi servicii.

21 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Salariile ar putea să scadă doar cu 10%, fără a diminua pensiile

Sindicate: Salariile ar putea să scadă doar cu 10%, fără a diminua pensiile (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat joi că liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finanţe privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat măsurile de austeritate propuse de guvernanţi.

Discuţiile au vizat stabilirea propunerilor de modificare a scrisorii de intenţie către FMI, în sensul găsirii unor surse de finanţare diferite de cele propuse de Executiv, în felul acesta evitând reducerea pensiilor şi salariilor.

Dandea a spus că planul de măsuri de protest anunţat de toate confederaţiile rămâne în vigoare până în momentul în care sindicatele vor avea certitudinea că Guvernul acceptă propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de înţelegere cu FMI.

Liderul sindical a precizat că în situaţia în care Guvernul va dovedi inflexibilitate şi nu va renunţa la măsurile din documentele încheiate cu Fondul Monetar Internaţional, sindicatelor vor continua proteste şi vor ajunge şi la grevă generală, având o revendicare unică, şi anume căderea Guvernului.

"Vom cere preşedintelui să ceară depunerea mandatului prim-ministrului", a mai spus Dandea.

Ministerul de Finanţe a trimis, miercuri seară, documentele solicitate de sindicate privind proiecţia bugetară şi fondul de cheltuieli şi venituri înregistrate în primele trei luni ale anului.

"Putem să ne facem o imagine destul de precisă acum asupra situaţiei financiare şi credem noi că vom găsi şi resurse financiare de altă natură decât tăierea salariilor şi a pensiilor pentru a reduce deficitul bugetar", a precizat Dandea.

Una din sumele propuse de sindicate să fie tăiate până la sfârşitul anului şi la care salariaţii din sistemul bugetar ar putea renunţa, pentru că nu sunt toţi afectaţi de această eliminare, respectiv stimulentele pe care de regulă clientela politică le iau, se ridică la o valoare de aproape 1,3 miliarde de lei.

Din această sumă de 1,3 miliarde de lei aproape 900 de milioane, "adică felia cea mai consistentă", o iau cei din Ministerul de Finanţe, a mai spus Dandea.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale continuă discuţiile pentru stabilirea exactă a măsurilor alternative, pe care le vor prezenta, vineri, în şedinţa Comisiei de specialitate a Consiliului Economic şi Social, înaintea plenului CES care se va reuni luni.

Plenul CES a fost convocat iniţial pentru vineri, însă discuţiile au fost amânate până luni, la solicitarea confederaţiilor sindicale, care vor să analizeze cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici