Sindicatele din administraţie, nemulţumite de Legea salarizării, se pregătesc de blocarea activităţii

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică spun că de majorări semnificative beneficiază doar aleşii şi primarii,nu şi funcţionarii de rang mediu, astfel încât, în perioada următoare, e foarte posibil să blocheze activitatea primăriilor şi ale oficiilor de colectare a taxelor.

3326 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din administraţie, nemulţumite de Legea salarizării, se pregătesc de blocarea activităţii

Sindicatele din administraţie, nemulţumite de Legea salarizării, se pregătesc de blocarea activităţii (Imagine: Luiza Puiu/ Arhiva Mediafax Foto)

,,Întotdeauna au omis să pună la dispoziţie tot ce înseamnă grile de salarizare în Administraţia Locală. E clar o rea-voinţă faţă de Administraţia Locală. Am primit numeroase telefoane din teritoriu, de la oamenii pe care îi reprezentăm, să facem ceva. După ce ne vom întâlni şi ne vom consulta, probabil vom declanşa acţiuni de amploare de protest la nivel naţional, iar cei de la Taxe şi Impozite iau în considerare blocarea instituţiilor de colectare a banilor din taxe şi impozite. Nu au făcut altceva decât să-şi mărească dumnealor salariile, senatori, deputaţi, primarii şi viceprimarii. De când au scos această lege, nu au făcut altceva decât să distrugă tot ce înseamnă salarizare unitară. Noi încercăm să purtăm discuţii acum cu toate federaţiile sindicale de profil, cu toţi liderii sindicali, urmând ca zilele următoare să decidem ce acţiuni vom întreprinde şi când le vom demara. Am făcut scrisori de înaintare către Ministerul Muncii, dacă nu va exista dialog nu ne rămâne altceva de făcut decât să închidem autorităţile publice la nivel naţional”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Pompiliu Buzduga, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

În proiectul legii salarizării, publicat, luni, de Partidul Social Democrat, se prevede ca, până în 2022, indemnizaţiile primarilor să ajungă la un nivel de minimum 5.800 de lei şi cel mult 14.065 de lei. În cazul edililor, coeficientul indemnizaţiei se calculează în funcţie de numărul locuitorilor pe care îi are localitatea, astfel: Primarul General al Capitalei - 9.70, primarul unei localităţi de peste 200.000 de locuitori - 8.00, primarul unei localităţi de peste 100.000 de locuitori - 7.00, primarul unei localităţi de peste 50.000 de locuitori - 6.5, primarul unei localităţi de peste 20.000 de locuitori - 6.0, primarul unei localităţi de peste 10.000 de locuitori - 5.5, primarul unei localităţi de peste 5.000 de locuitori - 5.0, primarul unei localităţi de peste 3.000 de locuitori - 4.5, iar primarul unei localităţi cu mai puţin de 3.000 de locuitori - 4.0.

Acest coeficient se înmulţeşte cu valoarea salariului minim pe economie (ex.: Primar General - 9,70 x 1.450 lei = 14.065 lei).

Directorii generali din Administraţia Locală ar urma să aibă salarii cuprinse între 7.282 lei şi 8.072 lei, iar un trezorier şef să aibă un venit cuprins între 6.844 lei şi 7.546 lei. Pentru arhitectul şef al unui oraş, este prevăzut un venit cuprins între 6.229 lei şi 6.844 lei, similar cu cel al unui şef de serviciu.

Pentru un arhivar, un casier, sau un magaziner, venitul maximum ar urma să ajungă în 2022 la 3.750 de lei, similar cu cel al unui şef formaţie pază, în timp ce salariul unui paznic, al unui îngrijitor sau al unui portar ar urma să ajungă la cel mult 3.550 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici