Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală

Liderii Federaţiilor sindicale Alma Mater şi FEN au decis, vineri, organizarea unei greve de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

112 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală

Sindicaliştii de la Alma Mater şi FEN au stabilit calendarul protestelor (Imagine: Mediafax Foto)

Şi ceilalţi bugetari se pregătesc de grevă

Alianţa Sed Lex va intra în greva generală din 13 noiembrie, iar Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală în 11 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală.

CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii afiliaţi la la confederaţie urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută.

Bugetarii cer majorarea salariilor cu 50 la sută, în urma adoptării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.

Sindicaliştii Cartel Alfa vor ca de la 1 ianuarie să apară un cadru legislativ care să precizeze cu cât vor creşte salariile pentru celelalte sectoare bugetare. De asemenea, ei vor ca această creştere să fie diferenţiată, adică mai mult pentru cei cu salarii scăzute şi mai puţin pentru cei care lucrează în sectorul bugetar cu salarii mai ridicate de 3.500-4.000 de lei.

Hossu a mai spus că până vineri sindicatele trebuie să depună la Guvern punctul de vedere privind legea salarizării unitare.

Biroul Exectiv al Blocului Naţional Sindical (BNS) a hotărât că se va alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salarială şi consideră că o majorare de 50% a salariilor tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepanţe foarte mari.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că organizaţia sindicală nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.

Liderii confederaţiilor sindicale se vor întâlni, vineri, de la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, cu cinci miniştri ai Guvernului Tăriceanu, în cadrul unui grup de dialog.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici