Sindicatele feroviare vor disponibilizări doar cu plata a 24 de salarii compensatorii

Sindicatele feroviare sunt de acord cu disponibilizările doar dacă vor avea loc anul viitor şi cu condiţia plăţii a 24 de salarii compensatorii, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, după o întâlnire cu conducerea CFR Marfă.

48 afișări
Imaginea articolului Sindicatele feroviare vor disponibilizări doar cu plata a 24 de salarii compensatorii

Sindicatele feroviare vor disponibilizări doar cu plata a 24 de salarii compensatorii (Imagine: Mediafax Foto)

"Sindicatele nu vor accepta disponibilizările decât dacă se vor acorda minim 24 de salarii compensatorii, iar cel mai devreme acestea ar avea loc la 1 ianuarie 2010, după cum ne-au promis cei din conducerea companiilor", a afirmat Măntescu.

Potrivit acestuia, în contractul colectiv de muncă nu există o clauză privind plăţile compesatorii.

Numărul celor care ar putea fi disponibilizaţi va fi stabilit în urma unei analize.

"Nu ştim exact numărul diponibilizărilor, vom face o analiză şi vom vedea dacă sunt 11.000 sau nici unul. CFR Marfă ne-a propus un plan de restructurare care prevede diminuarea personalului cu 8.500 de persoane", a adăugat liderul de sindicat.

Potrivit lui Măntescu, salariu mediu brut din sistemul feroviar este de 2.300 lei, iar cel net de 1.600 lei.

Referitor la o posibilă prelungire a perioadei de trei luni de şomaj tehnic de la CFR Marfă, el a spus că ar putea să nu mai existe din cauza legislaţiei care nu permite o perioadă mai mare de trei luni.

Reducerea sporurilor şi a primelor din ultima perioadă a dus la o diminuare de 20% a fondului de salarii.

Măntescu a precizat că sindicaliştii se vor întâlni luni cu subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Axinia, urmând ca marţi să aibă noi întâlniri cu conducerile companiilor.

Aproximativ 11.000 de angajaţi de la căile ferate urmează a fi disponibilizaţi, potrivit datelor prezentate sindicaliştilor, miercuri, de reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici