Sindicatele profesorilor: Interzicerea tichetelor cadou creează o discriminare pe criterii religioase

Sindicatele cadrelor didactice din Bucureşti care participă la mitingul de miercuri susţin, într-o scrisoare trimisă premierului, că interdicţia acordării tichetele cadou creează o discriminare între profesorii care le-au primit deja de Paştele catolic şi cei care nu le vor primi de Paştele ortodox.

46 afișări
Imaginea articolului Sindicatele profesorilor: Interzicerea tichetelor cadou creează o discriminare pe criterii religioase

Sindicatele profesorilor: Interzicerea tichetelor cadou creează o discriminare pe criterii religioase (Imagine: www.protv.ro)

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar din Bucureşti, afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret", susţin, în scrisoarea adresată premierului Călin Popescu Tăriceanu şi depusă, miercuri, la Guvern, că ordonanţa prin care a fost interzisă acordarea tichetelor cadou creează o discriminare pe criterii religioase între cadrele didactice.

"Prin aplicarea Legii 193/2006, salariaţii din învăţământul bucureştean au beneficiat, începând cu luna decembrie 2007, de acordarea de tichete cadou. În cursul acestui an urmau să beneficieze de tichete pentru câteva evenimente: 1 Martie, Paşte, 1 Mai, 15 septembrie, Crăciun. Nu le-au primit decât pe cele pentru 1 Martie şi pentru Paşte – dar numai pentru cel catolic, deoarece Paştele ortodox va fi abia în perioada 27-29 aprilie", se arată în scrisoarea către premier.

De asemenea, cadrele didactice acuză Guvernul că a amânat publicarea Ordonanţei 37/2008, care interzice acordarea tichetelor cadou pentru angajaţii din instituţile de stat, în Monitorul Oficial. Astfel, ordonanţa a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 26 martie şi publicată în Monitorul Oficial în 8 aprilie, în condiţiile în care Ordonanţa 36/2008 privind unele măsuri pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2008, aprobată tot pe 26 martie, a fost publicată în 31 martie.

Sindicatele se întreabă în aceeaşi scrisoare dacă motivul amânării nu a fost cumva "ca protestele să nu umbrească Summitul NATO (care a avut loc între 2 şi 4 aprilie - n.r.)".

De asemenea, scrisoarea cere premierului şi să lămurească când îşi produce efectele respectiva ordonanţă de Guvern.

"A fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 aprilie 2008, dată de la care îşi produce şi efectele. În aceste condiţii, dispoziţiile acesteia nu sunt incidente în privinţa tichetelor acordate salariaţilor sau contractate anterior intrării sale în vigoare", se precizează în document.

Semnatarii scrisorii cer, din nou, abrogarea articolului 24 din ordonanţa 37/2008 şi nu o completare, aşa cum a sugerat ministrul Finanţelor Varujan Vosganian, pentru că "o eventuală modificarea a acestuia nu va genera decât şi mai multă confuzie".

Câteva mii de cadre didactice din Bucureşti sunt aşteptate la mitingul organizat, miercuri, între orele 12.00 şi 13.00, în faţa sediului Guvernului României, acţiune ce reprezintă continuarea protestelor cadrelor didactice din Capitală, intrate de joi în grevă japoneză.

Ministrul Finanţelor Varujan Vosganian a declarat, luni, că tichetele cadou vor putea fi acordate, în limitele prevăzute de Legea bugetului de stat sau în limitele veniturilor proprii ale administraţiilor locale, precizând că ordonanţa nu va fi abrogată, dar se va face o completare la articolul în care se vorbeşte, la dispoziţii finale şi tranzitorii, despre această problemă. Această variantă a fost însă respinsă de reprezentanţii cadrelor didactice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici